Регистрация

Нефролози: Диетите с прекомерно много течности са бич за организма

29 Mar 2016   /   nina123   /   Видяна: 10546
Нефролози: Диетите с прекомерно много течности са бич за организма

Изпиването на над 3 литра течности на ден уврежда трайно бъбреците и стресира тялото.

Много съвременни диети съветват човек да изпива колкото е възможно повече вода, чай и прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове - или иначе казано - да набляга на течности. Диетолозите и теоритиците на здравословното хранене твърдят, че чрез течностите тялото се прочиства от натрупани токсини и всякакви вредни вещества. Това е така – водата е източник на живот, малдост и красота, но се оказва, че стремежът към тази хубост е готов да тласне човек към границите на вредното.

Група от нефролози (медицински лица, занимаващи се с функционирането на бъбреците), цитирани от Дарик обаче споделят, че все по-често в личната си практика и тази на колеги, попадат на ужасяващи случаи вследствие на диети, залагащи на течности. Специалистите апелират всеки решил да отслабне или да детоксикира тялото си, да се замисли кога прекрачва границите на полезното и започва сам да разрушава здравто си.

Нормално е здрав възрастен човек да изпива по 1,5-2 литра течности на ден. Особено в жегите тези дози са препоръчителни, обясняват експертите, но не е никак правилно да се вярва, че ако бъдат изпити 5 литра вода на ден, килограмите и мазнините просто ще се стопят. ПРЕКОМЕРНАТА ДОЗА ТЕЧНОСТИ ОТМИВА ЦЕННИ МИНЕРАЛИ ОТ БЪБРЕЦИТЕ. Това важи както за запалените по красота маниаци, така и за бирените фенове, които си позволяват да се насладят на доста голямо количество от напитката.

Голяма част от течностите, попаднали в организма се препработва именно от бъбреците. Но те си имат капацитет, който е около 2 литра „труд“ на ден. В това количество влиза чаят, кафето, соковете и безалкохолните напитки, бирата и водата, която по презумпция се съдържа в храните. Всички те може и да плакнат други части от тялото, но отмиват и жизнено важн минерали за функцията на бъбреците.

Честото прекаляване с течности има сериозни последствия – то води до парене при уриниране или затруднения при самия процес на изхвърляне на водата от организма. Освен това може да доведе до невъзможност на сдържане на урината, нощно напикаване дори – обясняват нефролозите.

Приемането на недостатъчно количество течности също крие рискове за здравето. Тогава бъбреците залиняват, а в тях се струпват нечистотии и дори се образуват песъчинки и камъни. Ако човек се дехидратира, след това всички токсини, които е трябвало да отдели от организма си минават изведнъж през бъбреците и могат да ги затлачат. За да функционира тялото правилно, е нужен баланс и добър самоконтрол, съветват специалистите.

Адекватното количество течности е различно за всеки човек  - зависи от тегло, възраст, хранителен режим, ниво на стрес, температура на околната среда и още много комплексни фактори. НИКОЙ НЯМА ДА СГРЕШИ АКО ИЗПИЕ ПОНЕ ЛИТЪР ВОДА ЗА ДЕНЯ. Литър плодов или зеленчуков фреш обаче е много, защото тялото не е пригодено да приема такова количество растителен продукт. Замислете се сами – можете ли да изядете 12 портокала или ябълки на ден, сокът на които си вкарвате в тялото под формата на напитка – реторично питат експертите. И за финал съветват всеки от потенциалните си пациенти да си спести лечебните главоболия като подходи разумно и с отговорност към течностите, които приема.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Диети убиват 11 млн. души годишно

Неправилни хранителни режими за отслабване повлияват отключването на заболявания и преждевременната смъртност.   виж още »

Диетичните напитки ни карат да ядем повече

Нискокалоричните безалкохолни, напрвени със заместители на захарта пречат на мозъка да разбере колко храна реално е погълнало тялото. виж още »

Вашингтон поуст: Пет проблема, които се лекуват с вода

Водата може да облекчи мускулите, да прогони синозита, да пребори главоболието и артрита и да гарантира добрия сън. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта