Регистрация

Диетичните напитки ни карат да ядем повече

20 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 2390
Диетичните напитки ни карат да ядем повече

Нискокалоричните безалкохолни, напрвени със заместители на захарта пречат на мозъка да разбере колко храна реално е погълнало тялото.

 

       

Идеята да пием подсладени кафета, безалкохолни и бири, в които обаче няма добавена захар и излишни калории звучи страхотно, защото ни кара да мислим, че едновременно ще може да се радваме на страхотния вкус на напитката си и на тънката си талия. Звучи много добре, но за съжаление не е точно така.

Американски учени с ръководител д-р Х. Блейк установиха, че диетичните безалкохолни активизират мозъка да увеличи калорийния прием на тялото. Проблемът е в изкуствените подсладители, които действат като стимулатори на апетит. Те нарушават контрола над сладките сензори и тялото получава импулси, че трябва да се храни още и още, за да си набави необходимата му захар. Така се увеличава апетита, а с него и приема на повече храни и особено десерти.

Подсладителите действат в още едно направление – атакуват усещането за ситост, затова хората, които прекаляват с диетичните напитки не могат да се нахранят с обичайното за разхода им на енергия количество продукти, а са подтиквани от собственото си тяло да ядат още и още. Затова учените съветват всички, които искат да избягват консумацията на добавена захар, да проявят повече воля в ограничаването на сладкишите и питиетата, а не да търсят алтернативи.

Освен това подсладителите не са полезни за здрав човешки организъм. Те са изкуствено създадени заместители на захарта, които помагат на организъм, страдащ от определени заболявания като диабет например. За нормално развитото тяло без болести е много по-добре да се прекали с бялата захар, отколкото с вредните подсладители, защото организмът все пак има шанс да я разгради, дори и за сметка на излишните килограми. Докато заместителите в повечето случаи се натрупват или стряскат тялото, тъй като то не е програмирано, нито има нужда да ги получава.

Преди повече от година друг екип успя да докаже, че нискоклаоричните газирани напитки освен за физическото здраве са опасни и за психиката. При някои хора подсладителите действат депресивно и могат да предизвикат хронична раздразнителност, параноични изблици, нервен срив и страхови неврози. Освен това влияят на възприятията за собствените ценности и в големи дози и приемани редовно могат да понижат самочувствието на човека и да го накарат да загуби вяра в собствените си способности.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашни безалкохолни разхладителни напитки с газирана вода

Безалкохолни коктейли с газирана вода за горещото време.   виж още »

Нефролози: Диетите с прекомерно много течности са бич за организма

Изпиването на над 3 литра течности на ден уврежда трайно бъбреците и стресира тялото. виж още »

Мента, ананас и какао против подуто коремче

Глътнали сте топка? Подутият стомах спада с правилните напитки. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта