Регистрация

Народни традиции за трапезата и празника на Ивановден

06 Jan 2023   /   nina123   /   Видяна: 8453
Народни традиции за трапезата и празника на Ивановден

Празнувайте на Ивановден – кръстете Иван предмет в дома, ако няма именяк на трапезата.

 

На 7-ми януари българи и православни християни почитат паметта на Свети Йоан Кръстител, наричан още Предтеча, защото именно той обявява на християнската общност, че на света ще се роди синът Божий от плът и кръв  и ще тръгне между хората, за да ги учи на добродетели и да разпространява божието слово. Именно Св. Йоан Кръстител покръства Йсус във водите на река Йордан, когато човечеството става свидетел на Върховното триединство – Бог Баща, Бог Син и Светия Дух. И докато Йордановден е повече празник на висшите сили и водата, на кръщението и Богоявлението, то Ивановден се обръща към човека и материалното. Това е последният голям християнски празник от множеството религиозни дни, започнали от Игнажден (20 декември), когато е първата коледна вечеря. Затова кръгът от тържества се затваря подобаващо с разточителни празници. А какви са традициите, ще разкажем сега:

На Ивановден е задължително да се празнува. Независимо дали в дома има именник или не, пищна трапеза трябва да има, а на нея да се съберат весели хора с добро настроение. Сервират се традиционни народни зимни гозби – месо с кисело зеле, капама, месо с картофи, баница с мръвки, сладки баници с плодове и още каквото има в дома. Задължителни са празничната погача, обредното жито и виното, защото те символизират божието тяло, божията кръв и божествения дух. По традиция празникът трябва да продължи докато дойде новият ден с вкусна храна, музика, пълни чаши и глъч. Вярва се, че всеки Иван носи късмет, затова хората с това име се пипат за здраве. В миналото дори предмети от дома са кръщавани Иван, за да има още един повод за празник.

Кукерите приключват с ритуалните си танци. Това е последният ден, в който кукерските дружини обикалят домовете и улиците, за да прогонят злите сили. Домакините трябва да са добре подготвени с дарове за маскираните танцьори, като най-често им дават червено вино, ракия, домашни бисквити, печива, колачи, хляб.

При кумовете и кръстниците се ходи с вино, луканка и погача. Тъй като вчера е почитан актът на покръстването и кумуването, но днес отново е празник на Кръстителя, младоженци и покръстени наточват вино, месят домашен хляб, нарязват най-хубавите си сушени меса и отиват отново на гости при своя представител пред Бога. В дома трябва да бъдат посрещнати на празнична трапеза и задължително да целунат ръката на своя опекун още докато прекрачват прага.

На Ивановден се изпълнява ритуалът Женски водици. Докато на Йорадновден за кръста в ледените води и на леденото хоро скачат само мъже, то днес е ред на нежния пол да се докаже. Жените се събират и се пръскат с вода, пеят песни и играят хора в реки и язовири. Вярва се, че която жена бъде докоснат от студените капки, ще бъде надарена със здрави рожби и ще е сръчна в занаятите. А гозбите ѝ ще блазнят сетивата в цялото село.

На Ивановден имен ден празнуват Иван, Ивана, Иванка, Жан, Жана, Ваньо, Ваня, Ванина, Йоан, Йоана, Йово, Йова, Йовка, Иво, Калоян, Яна и техните производни. Екипът на kulinarno.bg честити на именяците с пожелания за крепко здраве и безкраен късмет!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Пречистване с вода и два празника с обреден хляб на Богоявление

На Йордановден празнуваме Божието триединство и силата на водата на две тържества и множество обреди с вода.   виж още »

На Йорданов и Ивановден посрещаме гости с пищна трапеза

На Йордановден и Ивановден се месят погачи със светена вода и се почита божественото триединство и паметта на Йоан Кръстител.   виж още »

На Йордановден и Ивановден почитаме паметта на Св. Йоан Кръстител

На Йорданов и Ивановден се месят питки, а водата се смята за магическа, свещена и лековита.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта