Регистрация

Защо стомахът къркори и как се спира къркоренето?

04 Jul 2022   /   nina123   /   Видяна: 1644
Защо стомахът къркори и как се спира къркоренето?

Подуването на стомаха и къркоренето на червата могат да се окажат лесен за премахване проблем, ако знаете какво да наблюдавате.

 

Неприятно, но често срещано явление е стомашното подуване и последвалите звуци на движение. Може дори да се забележат и като помръдване на цялата коремна област. А стомашната симфония определено злепоставя в социална среда или пък разваля удоволствието от единението. А защо се появява неприятното събитие и как може да се предотврати, ще разкажем сега.

Откъде идва къркоренето в червата? Правилно е да се уточни, че не стомахът реално къркори, а червата. Заблудата се появява, защото звукът се придвижва в по-горната част около нивото на пъпа. Шумотевиците представляват усилена работа на чревната мускулатура поради навлизането на течности, газове или дразнещи продукти, които изискват по-засилена трудова дейност, за да продължат пътя си в храносмилателната система. Ето защо не бива веднага да се появяват притеснения за хранителни натравяния или наличие на заболявания. Еднократни подобни действия от страна на червата са нормални в ежедневието. Задълбочаването и зачестяването им вече изискват внимание и евентуална медицинска намеса.

Какво причинява къркоренето? Има различни причини за сконфузния звук. И ако не бъдем черногледи, най-често това е навлизането на газове поради глад и оформяне на кухини или заради газирани напитки и вредна термична обработка. Друг път проблемът се корени в приетата храна. Въпреки че фибрите са полезна и неизменна част от дневното меню, те изискват свръхактивизация на храносмилането. Богатите на фибри плодове и зеленчуци, бобови растения и варива обикновено причиняват къркорене, което е абсолютно нормално. Поглъщането на големи количества течности също е фактор. Наличието на пробиотични бактерии в твърде големи или малки дози отново е сред честите причини за досадното къркорене.

Как се спира къркоренето в стомаха? Най-честите действия преди медицинската намеса са прием на пробиотици, пребиотици или симбиотици. Храната натежава по-малко и не затруднява смилането и чревната мускулатура, когато е добре сдъвкана, ето защо специалистите съветват всяка средна по размер хапка да се сдъвква поне 25 пъти преди преглъщане. Възможно е звукът да е показател за някаква хранителна алергия от продукт, към който тялото реагира нетолерантно. Затова следете кога се появява. Консумацията на зеле, боб, леща, глутен, голямо количество животински мазнини, сладкиши, пържени ястия, пресни плодове и листни зеленчуци е сред най-честите причини. Ето защо, ако имате проблеми, минавайте спанака през деликатна термична обработка, избирайте люспени варива и смилайте плодовете на сок. Ефектът от газираните напитки може да се намали с хранителни добавки за разпад и лесно отделяне на газовете. Като цяло при установяване, че червата къркорят от хапването на даден продукт, е добре консумацията му да се сведе до минимум.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Запарка от алое за здрав стомах и младост

Домашна напитка от алое вера носи здраве и лятна свежест.   виж още »

Защо стомахът се издува от плодове?

Плодовете могат да предизвикат газове, болки и дори цироза, ако се хапват в комбинация с други продукти.   виж още »

Народна медицина срещу подут стомах

Билки и отвари, които облекчават стомаха и намаляват подуването на корема.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта