Регистрация

Най-скъпото великденско яйце е от шоколад

12 Apr 2014   /   nina123   /   Видяна: 3788
Най-скъпото великденско яйце е от шоколад

Златото на Фаберже се заменя с какаов екстрат и покорява с фамозност.

Когато наближи Великден и всеки се сеща за изяществото на боядисаните яйца, идват и дните, в които името на Петър Карл Фаберже започва да се споменава все по-често. Той е най-добрият майстор на яйцата, но не на познатите бойци, които боядисваме, а на направени шедьоври от истинско злато по поръчка на руския кралски двор. Реплики на неговите творения и до днес красят домовете на знатни особи по цял свят, а фенове на Фаберже се надпреварват да доказват сходни с неговите творчески способности.

Съвременния вариант на ювелира се откроява през последните години в лицето на американския сладкар Жак Торес, наричан още Господин Шоколад. За него разказват, че умее да направи от какаовия продукт всякаква форма, да й придаде плътност и дълбочина и за разлика от колегите си – сладкарски декоратори, той използва по-трудни за маневри, но по-вкусни видове шоколад, с които освен неповторимо красива визия на продуктите си, успява да придаде и радваща небцето сладост.

Тази година за пореден път с наближаването на Великденските празници Торес запретва ръкави, за да създаде уникален продукт и да се сдобие с щур рекорд на Гинес. Феновете му разбират за вече готово ВЕЛИКДЕНСКО ШОКОЛАДОВО ЯЙЦЕ, КОЕТО ТЕЖИ 54 КИЛОГРАМА И Е С ВИСОЧИНА БЛИЗО 80 СМ. Но творбата не е с традиционната гладка повърхност. Върху нея са издялкани в триизмерна форма някои от най-емблематичните сгради в Ню Йорк, които, според очевидци, изглеждат доста „по-сладки“ в този вариант.

За направата е използван висококачествен млечен шоколад, а яйцето е част от традиционна американска великденска изложба, наречена Лова на яйца на Фаберже. В нея участва всеки доброволец, но конкуренцията е голяма, защото само 200 от шедьоврите, обявени за най-красиви, застават на изложбен пиедестал на ключово оживено място. Тази година яйцето на Торес е първото единодушно избрано за най-добро и ще бъде местено около сгради в Ню Йорки, които са издялкани в повърхността му.

За прословутото шоколадово яйце вече е обявен търг, който ще се проведе на 18 април в Рокфелер Център. Обявената първоначална цена от аукционната къща е за 11 000 долара, но ентусиасти очакват, че продажната стойност ще бъде поне двойна, а майсторът ще запише името си в книгата с рекорди на Гинес като човекът, създал най-скъпото шоколадово яйце на света.  

Вижте още ТРИКОВЕ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Легенди за хранителните традиции на Великден

Защо боядисваме яйца, месим козунаци и хапваме агнешко на празничната трапеза за Възкресение?   виж още »

1000 паунда за поничка с ядливи диаманти

Изработката на тестения сладкиш отнема три дни, а вижте и какво се крие в него. виж още »

Пет традиционни, красиви и лесни начина за боядисване на яйца

Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без много усилия. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта