Регистрация

На Чуминден се черпи с домашна питка и мед

10 Feb 2014   /   nina123   /   Видяна: 3446
На Чуминден се черпи с домашна питка и мед

В деня на Св. Харалампий и Св. Великомъченица Валентина се меси погача за здраве на семейството.

Днес 10 февруари православната църква отдава почит на Свети Харалампий и Света Великомъченица Валентина.  В България наричаме датата Чуминден, защото се смята, че Св. Харалампий е покровител на здравето и изцелението чрез вярата. Живял през втори век, той е бил подложен на множество гонения от противниците на християнството. Залавян е неколкократно и е бил подложен на мъчения.

Когато успял да избяга, цялото му тяло било в рани и белези от насилие, но те мигновено зарастнали заради силната му вяра в Бога, разказват легендите. Св. Харалампий доживял до 113-годишна възраст, като бил обявен за светецът, който се бори с болестите и най-вече с чумата. Затова и на някои от иконите до мъченика се изобразява Чумата, овързана в окови.

На днешния ден жените в дома не трябва да пипат никаква работа. Техен дълг е да омесят обреден хляб, по средата на който се слага кръста, а в страните му се забиват клончета и пъпки, символизиращи болестите. Погачата се маже с осветен мед за здраве на цялото семейство, а с нея се черпят съседи и приятели, които също пожелават здраве на цялото домакинство.

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на Харлампи, Ламби, Валентин, Валентина, Валя, Валерия, Валери и Пейо, като им пожелава чудодейната сила на Свети Харалампий да ги пази от болести и травми през цялата година. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Харлампий и Св. Валентина заплесваме Чумата с питка и мед

Ритуали за прогонване на Чумата се извършват навред из България на 10-и февруари.   виж още »

На Св. Харлампи и Св. Валентина освещаваме домашна погача и бурканче с мед

На 10-и февруари се меси медена питка, за да пази от болести и се отправят молитви за мир и любов.     виж още »

Честит Бабинден на всяка жена, която е израждала бебе

В деня на родилната помощ се ходи със сготвена кокошка и ракия на женски обяд у бабата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта