Регистрация

На Св. Харлампий и Св. Валентина заплесваме Чумата с питка и мед

09 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1306
На Св. Харлампий и Св. Валентина заплесваме Чумата с питка и мед

Ритуали за прогонване на Чумата се извършват навред из България на 10-и февруари.

 

На 10-и февруари православните християни честват паметта на Св. Харлампий (Харалан, Харламбий) и почитат саможертвата на Св. Валентина. Светицата е жертвала живота си в името на християнската вяра, отказвайки да запали ритуално храм в името на езическите богове. Император Максимилиан II Галерий заповядва нейното обезглавяване, а християните в Палестина вдигат чаша вино вино в нейна чест. И до днес този ритуал се спазва и на празничната трапеза се пие вино и се говори за великите дела в рода, за достойните мисли и подвизи на хората. Семейството си благодари за лоялното отношение, смирението и постиженията в името на ближния.

 

Св. Харлампий в България. Въпреки че светецът е християнски, в страната се извършват езически ритуали, свързани с омилостивяването му. Според легендата Харалан е едър старец с дълга гъста брада и физика на герой. В ръцете си държи пранги, на които са закачени озверели болести в човешки тела. Те се дърпат, за да се отскубнат и да тръгнат към хората, сеейки злини. Вярва се, че ако човек не помоли Харлампий за милост, той ще пусне някоя от оковите, сочейки на злосторника към кой дом да се запъти. А мине ли веднъж през прага, болестта ще излее цялата си злост и гняв, събирана по време на дърпането си от прангите.

 

Какво се прави на Св. Харламбий. На този ден жените не бива да работят, за да не ядосат стареца. Задължението им е да омесят обреден хляб и да отидат на църква с хляба и бурканче мед, за да бъдат осветени тези храни. След това ги прибират в дома. Медът се затваря в долапа и от него се дава по лъжичка на болни близки и членове на семейството през цялата година. Погачата се дава на мъж от семейството, който изпълнява ритуали за омилостивяване на Чумата - единствената жена според легендата, вързана за оковите на Св. Харламбий.

 

Как се омилостивява Чумата? Разказва се, че на този ден тя е особено нечиста и подла. Въпреки че в народната митология представлява мръсна жена с дълга спластена коса, тя показва женския си чар на Харламбий и той я освобождава. Със злост и хитрост Чумата тръгва към най-близкото населено място, за да покоси хората. Ето защо мъжете взимат комат от питката, мажат го със светен мед и слагат гребен в джоба си. На места се сипва и вино в шише. После се отива до близка река, кладенец или езеро, където се очаква Чумата да дойде да се умие, преди да влезе в селото. Там се оставят гребена, питката, виното - с вяра, че злосторницата ще седне да реши косите си, да мие лицето си и да похапва. А така ще се „заплесне“ и ще забрави накъде е тръгнала. На този ден в някои краища на страната жените покриват с плат огледалата. Казано е, че ако Чумата влезе в дома и се види колко е неугледна, ще се ядоса още повече и ще стовари гнева си.

 

На Чумин ден, Св. Валентина и Св. Хараламбий имен ден имат Валя, Вальо, Валентин, Валентина, Валери, Валерия, Харлампи, Харламбий, Харалан, Ламбий. Екипът на kulinarno.bg честити на празнуващите с пожелания за много здраве и дела, които да бъдат споменавани с гордост на празничната трапеза и от наследниците! На този ден празнуват и пчелари и медопроизводители. Нека кошерите им са здрави, да се роят богато, а добитият мед да е обилен, сладък и да радва с вкус и здраве всеки, който го опита!

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вино, мед и погача в деня на Св. Валентина и Св. Харалан

На Чуминден българите гонят болести и злини с гребен и медена питка, а християните почитат паметта на Св. Валентина с тост за сила, вяра и благополучи виж още »

На Св. Харлампи и Св. Валентина освещаваме домашна погача и бурканче с мед

На 10-и февруари се меси медена питка, за да пази от болести и се отправят молитви за мир и любов.     виж още »

На Чуминден се черпи с домашна питка и мед

В деня на Св. Харалампий и Св. Великомъченица Валентина се меси погача за здраве на семейството. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта