Регистрация

На Стефановден – с месна баница и ладуване за женитба

27 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 1834
На Стефановден – с месна баница и ладуване за женитба

На Свети Стефан възрастните посрещат гости по светло с баница с кисело зеле и месо и гозба със свинско и кисело зеле.

 

На 27-и декември Православната църква чества паметта на първомъченик Стефан – първият защитник на християнската вяра, загинал заради „новата“ религия. Историята разказва, че младият Стефан се запознава с Божието слово и започва да го разпространява като събира кръг от съмишленици, озарени от религията. Юдеите обаче обяснили проповедите на младежа като лъжи и измами, затова Стефан бил убит публично с камъни. След това църквата го обявява за първия мъченик, загубил живота си в името на разпространението на божието слово и оттогава той е познат като първомъченик Стефан.

 

Стефановден в България. Това е последния християнски празник за годината и третия ден от Рождество Христово. На него по традиция се гостува на кумове и по-възрастни роднини. На празничната трапеза, която често се сервира още на обяд, присъстват задължително обредна баница с кисело зеле и месо и свинско с кисело зеле. Пие се греяна ракия и червено вино. Ако гости замръкнат в нечий дом, остават там да пренощуват. Вярва се, че това е от Мръсните дни във фолклора – никой не бива да е навън по тъмно, за да не примами злините към себе си. С особена сила правилото важи за жени и невести.

 

Вижте как направихме баница с пръжки и кисело зеле

Вижте още баница с кисело зеле и кайма

 

На Стефановден се извършва ритуала ладуване. Неженените девойки се събират заедно и всяка носи по китка чимшир. За него с конец или канап се привързва лична вещ – пръстен, обица, лъжица, кичур коса. Пълни се меден съд с вода и всички китки се накисват в него за нощта. На другия ден една от момите, облечена като булка, вади китките от водата, поръсва с тях останалите девойки и ги нарича да намерят най-добрия и сигурен мъж за себе си. Под възглавницата се поставят ечемичени зърна. Те трябва да донесат сън, който да покаже най-подходящия жених.

 

Стефан на гръцки означава „венец“. На Свети Стефан имен ден празнуват Стефан, Стефана, Стефи, Стефко, Стефчо, Станул, Стеван, Степан, Стефа, Стефания, Стефани, Стамен, Стамена, Стан, Стана, Стане, Станимир, Станимира, Станислав, Станислава, Станчо, Светлин, Венко, Венче, Вени, Венета, Венка, Венчо, Венцислав, Венцеслав, Венцеслава, Венцислава, Стоян, Стоянка, Стойко, Цанко, Цанка, Цоньо, Цонка, Цонко, Цончо, Стоил, Стоилка, Стойчо, Заприн, Запрян, Заприна, Запринка, Запряна, Чаньо, Чанко, Чанка. Екипът на kulinarno.bg честити на именниците, като им пожелава да овенчаят името си с успехи и праведна слава.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво се готви на Димитровден за здраве и берекет

На Димитровден се чакат гости и се приготвя празнична трапеза,  а по първия влязъл външен човек в дома се гадае за благата в идната година. &nbs виж още »

На Св. Варвара се меси къпана питка

В деня на Света Варвара се готвят постни варива и се сервира варен хляб с мед.   виж още »

В деня на Св. Боян-Енравота се храним с дарове от българските земи

Сложете на трапезата си постен боб, варено жито и печени картофи и споменете паметта на похристиянчения български владетел. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта