Регистрация

Вино, мед и погача в деня на Св. Валентина и Св. Харалан

09 Feb 2022   /   nina123   /   Видяна: 1283
Вино, мед и погача в деня на Св. Валентина и Св. Харалан

На Чуминден българите гонят болести и злини с гребен и медена питка, а християните почитат паметта на Св. Валентина с тост за сила, вяра и благополучие.

 

На 10-и февруари православните християни честват паметта на Св. Харламбий (Харлампи, Харалан) и на Св. Валентина. Българите приобщават към празника и народния Чуминден, който по нашите земи се обвързва с образа на Харалан. Честванията имат както местен характер и обредност, така и национални обичаи. Общото между всички е, че се сяда на празнична трапеза и се пие вино за силата на духа; яде се хляб и мед за здраве.

Празник на Света Валентина. Историята свидетелства за живота на праведната девица от християнско семейство. В младежките си години тя е подложена на гонение заедно с християните в Римската Империя. Заловена и затворена в тъмница, от нея се иска да докаже, че се отказва от вярата си, за да спаси живота си. Затова е накарана да запали храм. Валентина отказва и бива публично обезглавена. И докато се кълне в Христа, в Палестина се вдига тост за силната вяра и саможертва на всички хора, посмели да се опълчат на езичниците и да се жертват в името на Бог и неговия син. Девойката е обявена за светица, а всяка година на 10-и февруари християните вдигат пълни чаши, за да отпият глътка вяра, сила и стоицизъм като тези в пролятата кръв на Св. Валентина.

Кой е Св. Харлампий? Въпреки че името му търпи различни изписвания, считани за коректни от Църквата, при всички тях става въпрос за Светия Великомъченик Харлампий Магнезийски, живял през II век в Мала Азия. Ревностен християнин, отдаден на вярата, той става епископ в размирните времена на гонение. Съвременниците му го описват като мъж с меден глас, завидна физика и висок интелект, отдаден на службата си към Бог. С вяра и лишения доживява до 100-годишна възраст, когато е заловен и измъчван в продължение на 13 години въпреки старостта си. Разкази за мощния дядо в тъмницата описват, че след всеки ден на изтезания, той се прибирал в килията с молитва, а на сутринта раните му били изцелени. Така дори и езичниците повярвали в силата на Христа.

Св. Харалн в българската митология. По родните земи образът на великомъченика е преекспониран в тялото на стар дългокос и белобрад мъж – исполин с могъща физика, който държи в двете си ръце на вериги всички болести, а те се опитват да се освободят от оковите му, за да отидат при хората и да ги покосят. И докато всички се дърпат озверели, единствената жена сред тях – Чумата, се опитва да избяга, използвайки женската си подлост и хитрост. Затова празникът се нарича още Чуминден. А именно днес, ако Харлампий се ядоса, може да отвори ръцете си и болестите да хукнат из света. Затова се извършват редица ритуали за опазване от натрупания им гняв.

Ритуали на Чуменден. По традиция не се работи. От дома излизат само жените, за да отидат на църква. Там те носят домашно омесен обреден хляб и бурканче с мед. Медът се освещава, а хляб се раздава за здраве. Вкъщи огледалата се покриват с парцали и кърпи – ако влезе Чумата, да не се ядоса колко е грозна. Защото този гняв ще се стовари върху живеещите в дома. Вярва се, че медът има мощна лековита сила, затова на празничната трапеза се сервира хляб с мед и всеки яде от него за здраве. Пчеларите честват своя професионален празник.

Екипът на kulinarno.bg честити имения ден на Валентин, Валентина, Валерия, Вальо, Валя, Харлампий, Харалампий, Харалан, Ламбий с пожелания за здраве и щастливи бъднини. А на всички пчелари желае пълни пити и сладък като мед живот!

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Харлампий и Св. Валентина заплесваме Чумата с питка и мед

Ритуали за прогонване на Чумата се извършват навред из България на 10-и февруари.   виж още »

На Св. Харлампи и Св. Валентина освещаваме домашна погача и бурканче с мед

На 10-и февруари се меси медена питка, за да пази от болести и се отправят молитви за мир и любов.     виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта