Регистрация

На Димитровден се срещат гости с курбан и ябълки

25 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 1185
На Димитровден се срещат гости с курбан и ябълки

Свети Димитър носи студ и сняг - с него идва зимата.

 

На 26-и октомври християнският свят чества паметта на Св. Димитър. Според легендата това е брат-близнак на Св. Георги. Приживе двамата си разделили света като единият тръгнал на изток, а другият – на запад. На раздяла Св. Георги казал на Св. Димитър, че щом види къща, от чиято стряха капе кръв, значи е мъртъв. Обикалял Димитър по Земята докато един ден видял кървяща стряха. Втурнал се към обратната страна на света, за да спаси брат си. Но заварил ламя, която го била изяла. Димитър я притиснал и тя му дала душата на Георги. Тогава двамата, яхнали бял и червен кон, се извисили в райските земи на небето.

 

Свети Димитър носи зимата. Счита се, че при подялбата на света Георги получил топлата половина от годината, а Димитър – студената. Затова на Димитровден стадата се прибират в домашните кошари, разпускат се ратаи и работници, а къщата трябва да е готова и стегната за зимата. Денят е обявен за професионален празник на строителите. Вярва се, че с идването на Димитровден Св. Димитър разтръсква бялата си брада и от нея падат първите снежинки за зимата. Ако обаче го прави покрай пълна луна (близките дни около празника има пълнолуние), кошерите ще се роят пребогато идната година, а кошарите ще са пълни с добитък. През 2018 г. пълнолунието се пада на 24-и октомври.

 

На Димитровден се готвят традиционни празнични ястия. Прави се агнешки курбан и пилешка яхния. Ако именикът е жена – яхнията трябва да е от кокоша, а ако е мъж – петльова. Приготвят се ястия с ябълки. Сервира се тиква, рачел, варена царевица. Гости не се канят, но задължително се очакват.

 

Какъвто гост влезе на Димитровден, такава ще бъде идната година. Обичаят се нарича „обредно полазване“, „булезване“ или „полязка“. Ако мъж влезе първи в дома, реколтата и животните ще пребъдат. Ако богат човек прекрачи прага – пари ще има в къщата. Ако жени навестят семейството – ще има бебе.

 

Свети Димитър е реална личност, живяла в Солун през III век. Той наследява от баща си управата на града, но заради християнските си пристрастия е подложен на гонение от тогавашния император – Галилей. Хвърлен е в тъмница и е убит по време на молитвата си с копие в гърба. Днес Димитровден е официален празник на град Солун, както и на българските градове – Видин, Сливен, Айтос и Радомир.

 

На Димитровден празнуват Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Димана, Деметра, Димка, Димчо, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мито, Мита, Диян и Дияна. Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именяци и им пожелава богата и плодотворна идна година. На строители, майстори, ковачи, металурзи, техници и инженери, честващи професионалния си празник, желаем спорна и доходоносна работа.

 

Миши дни са трите дни след Димитровден. Има няколко християнски миши дни през годината. Вярва се, че ако се намажат места от къщата с кал и се отправи молитва, мишките няма да нападат храната и дрехите в дома.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Св. Димитър носи зимата с празнична трапеза

На Димитровден всеки дом празнува за здраве, плодородие и бленувани наследници.   виж още »

Димитър посреща с петел, Димитрина – с кокошка

На Димитровден се готви агнешка курбан чорба за здраве на семейството, а именниците посрещат с пилешка супа. Какъвто е първият гост за празника, такав виж още »

На Петковден празнуваме с агнешко и погача

В Деня на Св. Петка се приключва земеделската работа, а добитъкът се прибира в обора за разплод.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта