Регистрация

На Игнажден захващаме новия квас за хляба през идната година

19 Dec 2022   /   nina123   /   Видяна: 7681
На Игнажден захващаме новия квас за хляба през идната година

На Игнажден се празнува със скромна постна трапеза и квасен хляб, замесен от момите в дома.

 

На 20-и декември православните християни честват Игнажден – денят на Св. Игнатий Богоносец, осъден на смърт заради вярата си чрез разкъсване от зверове при управлението на император Траян. И докато за Църквата това е почит към мъченик в името на религията, то в България денят е осеян с вековна обредност за палене на огньове, гадаене, женска сила, берекет, деца в рода, реколта и добитък.

Игнажден в България. Още в старите български календари това е бил първият ден от новата година. Ето защо се вярва, че от него всичко потръгва с нов късмет. Изпълнява се обичаят „полазване“ според който се предрича какво ще има в дома по първия човек, влязъл под покрива. Въпреки че официално е забранено да се канят гости, за да се остави на Съдбата да доведе онзи, който е предначертан, в някои домове богати, успели и многодетни хора нарочно се канят, че да предадат на фамилията от своето имане и успехи.

Огнената сила на Игнажден. В някои краища на страната първият гост бърка с клечка в огнището и нарича колкото тлеещи искри има, толкова да са парите, децата, щастието и животните в семейството. В други краища на България се правят големи общи огньове за омилостивяване на слънцето. Вярва се, че от днес денят започва да расте колкото житено зрънце, а слънцето ще е щадящо към хората, само ако на земята види своя светъл облик, създаден от тях.

На Игнажден се извършва обреда Вардене на квас. В миналото хлябът се е месел с квас и на този ден се е слагал квасът за идната година. (Вижте как да си направите квас в домашни условия). Всички жени в дома се събират да пресеят брашното за квас и обредните игнажденски хлябове. След това най-младата и най-старата бездетна мома започват да месят с гръб една към друга две питки, а най-възрастната баба минава и хвърля билки в тестото, като нарича коя добавка каква полза да донесе за домакинстовто. Когато жените омесят хлябовете си, ги съединяват и изпичат за скромната постна трапеза на празника. А кваста се пази до Коледа, като девойките в къщата се редуват да бдят и баят над него всяка нощ до Рождество Христово.

Имен ден на Игнажден. Освен традиционните за празника Игнат, Игната и Иго, на 20-и декември трябва да почерпят и всички, които носят имена на огън. Затова към тях се присъединяват Огнян, Огняна, Пламен и Пламена. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именяците стойностни полазници да им дойдат вкъщи за празника и поличбата да се сбъдне, носейки просперитет, здраве, любов и имане – на кой каквото е необходимо.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Игнажден захващаме новия квас за хляба през идната година

На Игнажден се празнува със скромна постна трапеза и квасен хляб, замесен от момите в дома.   виж още »

Предимствата на хляба с квас

С какво тестените изделия с квас са по-добри от тестата с мая? виж още »

Домашен квас – живот и здраве на семейната трапеза

Как се прави домашен квас и как се отглежда квас вкъщи?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта