Регистрация

На Атанасовден – бодена питка и варена кокошка

17 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1743
На Атанасовден – бодена питка и варена кокошка

След Атанасовден зимата си отива.

 

На 18-и януари Българската Православна Църква чества паметта на Св. Атанасий Велики – архиепископ на Александрия, живял през III век. Според християнските вярвания Свети Атанасий е основополжник на отшелничеството и славен оратор. Той води множество словестни битки с еретиците и е успял да покръсти стотици от събеседниците си, разказвайки за Божието Триединство и силата на праведната вяра.

 

Кой е Свети Атанас в България? Народните поверия за разказват за по-малкия брат на Св. Антон – Св. Атанас. Тяхната сила закриля домовете на българите на 17-и и 18-и януари, когато болестите си организират събор на най-високия хълм до населеното място и се уговарят коя в кой дом да отиде, за да покоси хора и животни. В отговор на техните атаки се появява меденият глас от звънците на двамата братя ковачи, които пропъждат злините далеч от хората. Затова в двата дни професионален празник имат ковачи, железари и налбанти (хора, които изработват подкови за добитък). Тропотът от подковани копита и шумът на звънки стада пази от зарази. С конете си двамата братя се качвали на хълма при болестите и Атанас се провиквал „Иди си зимо, нека идва лято“. Този възглас се приема за началото на отиващата си зима. Няма реални данни за съществуването на митологизираните братя.

 

Какво се готви на Атанасовден? Според поверията двата дни се наричат „медени и сладки“. Затова се готвят сладкиши и хлябове с мед. На Атанасовден се вари кокошка с гарнитура от картофи или ориз. Оскубаната перушина от птицата се пази до следващата година, защото се смята, че има магическа сила. Също както и в другите застрашени от болести празници, НЕ се правят ястия с боб и леща, защото се смята, че семенцата символизират шарката и пъпките. Музиката и гласът на звънците се приемат за вълшебни и лековити, а събирането на големи компании, вдигащи шум и глъч, плаши злините и ги държи далеч от къщата. В домовете с болни хора и хора на легло се прави личен курбан за здраве.

 

На Атанасовден имен ден честват Атанас, Атанаска, Наско, Наска, Таню, Таска, Насо, Настя. Екипът на kulinarno.bg честити празника на всички именяци и им пожелава да съумеят да опазят себе си и близките от болести и злини.

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Атанасий с мед и пилешко гоним болестите от дома

На Атанасовден се извършват ритуали за предпазване от болести. Не се готвят варива, за да не дойде вкъщи Баба Шарка.   виж още »

С погача и кокошка – те ти, булка, Спасовден!

На Спасовден момите зачеват магически, а фамилията се събира на празнична трапеза.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous05-01-2021
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Buy Amoxicillin Online 18 dgo.tbhj.kulinarno.bg.yyi.bn http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/
anonymous05-01-2021
http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/ - Amoxicillin 500mg Capsules Buy Amoxicillin Online tqh.mkkt.kulinarno.bg.zwg.nz http://mewkid.net/when-is-xuxlya2/

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта