Регистрация

На Антоновден се гонят болестите с медени сладкиши

17 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 1579
На Антоновден се гонят болестите с медени сладкиши

Музика, звънци и десерти с мед в деня на Свети Антон пазят от шарка хората и от зарази – животните.

 

На 17-и януари Българската Православна Църква чества паметта на Св. Антоний Велики – египтянин, живял през III век и победил еретиците в открит религиозен диспут, останал в историята като „тържество на християнството“. Антоний произхожда от занаятчийско семейство, но на 20-годишна възраст губи родителите си. В този преломен момент загърбва светският живот и се отдава на християнството. Полученото завещание дарява на бедните, а той започва да прави медени звънци и да ги продава, като събраните пари дава на нуждаещите се. В дългите нощи чете философска и религиозна литература. Преданието разказва, че Бог му се явил на сън и му дал силата да лекува чрез звука на направените от него звънци. Антоний доживява до 105-годишна възраст. Въпреки дълбоката старост, той е описван с бистър и остър ум и със завидна физика.

 

Кой е Св. Антон? В българския фолклор това е по-големият брат на Атанас, представен като занаятчия, майстор на овчи звънци. Вярва се, че на Антоновден песента на чановете трябва да се чува надалеч, за да прогони болестите и злините, които в този ден се събират, за да тръгнат по хората. Отправят се молитви за здраве в дома и на близките хора.

 

Традиции на Св. Антон. На Антоновден се пекат медени сладкиши, за да се чува меденият звън на здравето през цялата година. Жените в дома месят две медени питки – една голяма за семейството и близките и една по-малка, която се оставя в дома, за да плаши заразите. Правят се меденки, медени бонбони и плодове с мед. Разнасят се сладкиши по домовете на близки и съседи за здраве. Всяко животно в обора се окичва със звънец. Звънци се поставят и на входната врата на къщата.

 

Не гответе варива на Антоновден! В българския фолклор зърната на боба, грахта, лещата и ориза символизират шарката и болестите въобще. Затова никакви варива не бива да попадат на трапезата. Стадата се хранят само със сено на този ден, за да ги подминат заразите. Колкото по-сладко е в устата, толкова по-безгрижна и здрава ще бъде годината. На този ден се пеят песни и се слуша музика, като се казва, че мелодията има лечебна сила.

 

Кой празнува на Антоновден? Имен ден честват всички, кръстени Антон(ия), Антоан(а), Антонина, Дони, Дон(н)а, Драгостин(а), Тони, Тоня, Дончо, Тончо, Тонка, Тинка, Томас. Професионален празник пък имат ковачи, железари, ножари и налбанти (занаятчии, подковаващи добитък). Екипът на kulinarno.bg честити на всички празнуващи!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Св. Атанасий с мед и пилешко гоним болестите от дома

На Атанасовден се извършват ритуали за предпазване от болести. Не се готвят варива, за да не дойде вкъщи Баба Шарка.   виж още »

На Антоновден – две погачи и медени десерти

Музика и звънци гонят болести и зарази на Св. Антон. Не гответе варива, да не ви настигне Баба Шарка.   виж още »

На Атанасовден сгответе черна кокошка и надупчете питката

В Деня на Свети Атанасий гоним болестите с мед и подканяме зимата да си ходи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта