Регистрация

Модерен шаран за Никулден – заложете на киноа

03 Dec 2019   /   nina123   /   Видяна: 2003
Модерен шаран за Никулден – заложете на киноа

Пълнен шаран с киноа – модерна рецепта за Никулден!

 

Пълненият шаран за Никулден е родна традиция, която с годините се променя, следвайки иновациите в храненето. И докато в деня на Св. Николай едно време се е хапвало просто риба, най-често в паниран вариант, то с годините навлиза шаранът като задължителен вид за празника, а след това се зараждат множество рецепти как той да бъде напълнен и изпечен вместо изпържен на тиган.

 

Днес за класика в жанра се приема пълненият шаран с домати, магданоз и орехи. Друг вариант е приготвен с оризова плънка, а в някои краища на България залагат на булгур и дори грухана пшеница. Преди десетилетие печенето на шаран в тестена коричка се превърна в хит, но сякаш на хората им омръзна дори и тази хрупкава идея, затова отново потърсиха с какво да я разведрят. Тогава се роди и хрумката за овесени ядки – както в корема на животното, така и като заместител на тестото при правенето на апетитната хрустяща кожа.

 

Днес на мода е пълнената риба с киноа. Това е дръзко и полезно предложение, върху което можете да помислите, ако искате да сте в крак с модата, едновременно спазвайки традицията. Тъй като малките семена не са част от националната кухня, ровене в старите готварски книги няма да помогне. Вместо това се отдайте на импровизация според вкуса си, като се съобразите със спецификите на киноата. Тя се нуждае от течност поне колкото количеството си, за да се раздуе двойно. Вкусът ѝ е неутрален, затова трябва да впрегнете подправки в направата ѝ. Но е здравословна – много добро решение за онези, които искат да запазят талията си след гуляя.

 

Варианти на пълнен шаран с киноа? Добре е да поразварите киноата, без да готвите докрай зърната. За сготвени се приемат, когато се разпукат. Затова измийте я предварително, кипнете заедно с течността (вода или бульон) и няколко минути след завиране на слаб огън, махнете от котлона. Отцедете излишното количество. Можете и да я залеете с вряла вода и да оставите леко да набъбне. След това я смесете с плънка по желание. Можете да заложите на традиционната комбинация от домати с магданоз. Или да добавите наситнен пресен лук, сушени плодове, ядки, дори кисело зеле. Някои ексцентрици предлагат дори да размесите полусварената киноа с крема сирене и парчета пушено или синьо сирене. Важното е да има достатъчно влага в плънката, защото на киноата ще ѝ е нужна.

 

Защо си подхождат шаран и киноа? Шаранът е мазна риба – същото важи за толстолоба, скумрията и много други. По време на готвенето рибата ще пусне собствена мазнина, която ще се пропие в малките семенца, правейки ги особено апетитни. Раздуването в рибния търбух ще става постепенно, запълвайки освободилите се ниши от изтекла мазнина. И така апетитният сос ще остане във вашата храна, носейки му неповторим вкус. Киноата ще обедини ароматите на подправки и продукти в неустоима гастрономична симбиоза. Именно от това съвършенство има нужда модерното ястие.

 

Шаран с подложка от киноа. Ако се притеснявате, че коремът на рибата е твърде малък, нищо не пречи да сложите от предвидената плънка и на дъното на съда. Запечен шаран върху канапе от киноа ще гарантира достатъчно гарнитура за всички. Налейте обаче и вода или бульон на дъното с киноата, няма да сбъркате. И поднесете с резен лимон - рибата може да се каже по-мазничка от очакваното.

Ако пък мислите да сготвите друга риба за Никулден - откраднете си идея от нашите предложения:

Сьомга в плик със зеленчуци

Пълнена пъстърва с домати във фолио

Риба в сметанов сос

Панирано филе от толстолоб с неустоима коричка

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се готви киноа в домашни условия

Правилно варене на киноа и правила за варене на киноа.   виж още »

Готварски съвети за Никулден

За рибата, гарнитурата, готвенето... и още нещо...   виж още »

Традиции с никулденския шаран

Народни обичаи с шарана за Никулден и каква е традицията за костите и люспите на празничната риба? виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта