Регистрация

Миришеш плод – ядеш здравословно

21 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 2980
Миришеш плод – ядеш здравословно

Една фруктиера на трапезата ще накара мозъкът ви да се откаже от висококалоричните десерти.

Все по-често материалите за здравословно хранене ни подканят да изберем плод пред торта или друг вид тестен сладкиш, богат на бяла захар и калории. Но мнозина се чувстват сякаш правят компромис със себе си, защото вкуса на плодовете не може да се сравнява с този на добре изпипаните десерти, в които се съчетават плодови аромати, ванилия, канела, карамел, шоколад и пухкяв блат или мус.

В подобни ситуации се появява проблемът за самонавиването – трябва да убедим сами себе си, че полезната храна е пълноценен заместител на вкусната храна и че нямаме нужда от вредни продукти, които и без друго развалят фигурата. Френски диетолози откриха как лесно можем да направим така, че да накараме ума си да пожелае реално плода пред сладкиша.

Преди да седнем на трапезата трябва да помиришем плодовете и по този начин тялото се настройва да ги желае. По време на яденето на основното мозакът се фокусира върху вкуса на подушените дарове от природата и започва да развива нетърпение да ги получи. Дългият копнеж  за обещания десерт се засилва, ако той бъде наблюдаван и дори и за финал да се сервира любимата торта или сладкиш, тялото вече неистово ще желае обещания плод.

Затова изследователите съветват всички привърженици на здравословното хранене да държат препълнена фруктиера с плодове на масата, на която се хранят и да я помирисват всеки път преди ядене. Този трик важи и за други храни и действа с пълна сила по време на диети или при опити да се създаде по-здравословен хранителен режим. Ако носът има шанса да запознае тялото с цялостното меню, то неминуемо ще се стори по-вкусно на очакващия го организъм.

Подобна практика има още един позитив. Доказано е, че чрез мириса стомахът получава сигнали за киселинно-алкалния състав на храната, която ще попадне в него и се подготвя предварително с нужните сокове за разграждането на продуктите. Така в последствие те се разграждат по-лесно и се усвояват по-бързо и сигурно. Затова не пропускайте да се насладите на храната си и с нос.  

ПОДОБНИ СТАТИИ

Безброй ползи за здравето, имунитета и теглото с етерични масла от цитруси

Етеричните масла от лимон, грейпфрут и мандарина спомагат за сваляне на свръхтегло и горене на мазнини, засилват имунитета, подобряват концентрацията, виж още »

Миризмата на храна съживява спомените

Аромапсихологията залага на букет от любими ястия, който връща в миналото.   виж още »

Апетитът и преяждането зависят от нюха

Колкото по-слабо надушваме аромати, толкова повече прекаляваме с храната. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта