Регистрация

Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни

17 Dec 2018   /   nina123   /   Видяна: 1198
Махнете пестицидите и хербицидите от коледните храни

Мийте и накисвайте плодовете и зеленчуците, за да не се натровите по празниците.

 

Наближава щедра тирада от празници, които в студеното време се прекарват най-вече на трапеза. Затова и човек прекалява с вредностите, които вкарва в тялото си чрез храната – мазнини, алкохол, пържени ястия, многобройни хранителни комбинации. Дори и да заместите част от тежкото меню с плодове и зеленчуци, не се чувствайте защитени, предупреждават експертите.

 

В растителните храни, особено през зимата, се крият вредни пестициди, хербициди и въобще вещества, използвани от индустрията, за да може да се хапва свежа краставица или домат, когато навън има сняг. Прекаляването с недобре почистени от вредните вещества плодове и зеленчуци може да доведе до натравяне. То от своя страна предизвиква треперене на крайниците, повишено чувство за тревожност и умора, а в по-тежки форми – гадене и световъртеж. Ето какво можете да направите:

 

1. Белете всички зеленчуци и плодове. Най-голяма част от отровите на растителните продукти се съдържа в кората. Ясно е, че една краставица е далеч по-красива с обелката си, доматът понякога изисква време да бъде обелен, а при чушките е практически невъзможно в сурово състояние, но си заслужава да го направите за вашето здраве. Не хапвайте ябълки с корите, освен ако не са домашно отглеждани.

 

2. Задължителна содена баня. Независимо дали става въпрос за листни зеленчуци, плодове или традиционни зеленчуци за шопска салата, добре е да минат през содено киснене. На 1 литър вода се слага по 1 с.л. с връх сода бикарбонат. След това продуктът престоява в отварата между 15 и 30 минути. През това време содата буквално издърпва от него вредните вещества от производствените процеси. После отмийте под течаща вода, обелете при възможност и си хапнете спокойно.

 

3. Содено пръскане. Ако нямате време да киснете продуктите, то в шише с дифузер разтворете сода във вода в съотношение 1:5. Напръскайте хранителните продукти преди да ги приберете в хладилника. Внимавайте, защото содата обезцветява някои плодове като ягоди и манго например и образува петънца по ципата на домата.

 

4. Храни от биологично производство. Това е малко по-скъпо решение да се отървете от голямото количество пестициди и хербициди в свежите храни по празниците. Преценете рисковете за здравето от една страна и бюджета си от друга. Ако ви се налага да позлвате портокалови или лимонови корички за някои от любимите коледни сладкиши, непременно се спрете на плод от БИОстопанство.

ПОДОБНИ СТАТИИ

15-и ноември – влизаме в Рождествените пости

По време на Коледните пости се редуват строг пост с растителни блажни храни и е допустимо понякога да се консумират морски продукти.   виж още »

Дифенол и много нитрати тровят в плодове и зеленчуци

Научете няколко полезни трика как се чистят плодове и зеленчуци от нитрати.   виж още »

Подгответе стомаха си за голямото преяждане

Заредете се с витамини и пробиотици и прочистете черния дроб за тежкия хранително-питеен маратон по празниците.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта