Регистрация

Мазнини, с които смъкваме килограми

30 Jan 2014   /   nina123   /   Видяна: 4164
Мазнини, с които смъкваме килограми

Зехтинът, рибата, ядките и мазните плодове са в помощ на диетата.

Когато говорим за диета често казваме, че се подлагаме на дадения хранителен режим, за да изгорим мазнините. Но от тук идва и основната заблуда – ние не стапяме директно капки олио, беличката част от свинското месо, запържената течност от поредната манджа, в която сме си затопили меко бяло коматче хляб. Процесът на отслабване се бори с мастните депа, натрупани от проявеното ни постоянство в яденето на тежки мазни храни, съдържащи вредни и наситени мазнини (Ето каква е разликата между вредните и полезните мазнини). Не всеки продукт, който съдържа мазнини влиза в категория вредни и от него се пълнее. Изключенията са много, а още по-важното е, че тези изключения могат да подпомогнат смъкването на килограми.

Зехтинът например не е вреден за тялото и от него не се пълнее, стига да се консумира висококачествено маслинено олио и да не е преминало през термична обработка (Прочетете кой зехтин е висококачествен). Дори обратно на представите – салатите и постните ястия, подправени със зехтин помагат на организма да разгради по-добре храната, включват се към метаболитния процес така, че онова, което не е нужно на тялото, просто да бъде изхвърлено от него. Според една от хранителните теории не е добре да се мешат животински и растителни мазнини в храненията, затова не си мислете, че ще направите свинската си пържола по-здравословна, ако я полеете със зехтин. Запечените картофки, ориз и зърнени култури, салати и тестени продукти стават още по-правилна храна, благодарение на добавения зехтин. А той от своя страна дарява на целия организъм витамини и минерали, които допълнително се грижат за неговото здраве и привлекателна визия.

Мазните риби са друга полезна храна, от която няма да качите и грам, стига да си я хапвате разделно. Тук се има предвид да си позволявате към рибата гарнитура от ориз или листни зеленчуци. Тогава ще подхраните с полезни вещества кожата, косата и ноктите си, а клетките на вътрешните ви органи ще се насладят на щедър подарък от прочистващи токсините вещества и съставки, правещи клетъчните стени еластични и млади.

Мазнините в ядките също се грижат за здравословно тегло и красива визия. Тук става въпрос за суровите благородни ядки, в които се съдържа почти цялата част от менделеевата таблица, която е нужна на организма за правилното му функциониране. Литий, натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, желязо – всички те достигат до костите, мускулите, мозъка, сърдечно-съдовите органи чрез мазнината, в която природата естествено ги е разположила в състава на ядката. А оттам са гаранция за по-доброто здраве и свежия млад вид на човека.

И не на последно място към групата на полезните мазнини влизат плодовите мазнини. Мангото е мазен плод, авокадото и бананът също, но и от тях не се трупат килограми. Ненаситените им мазнини се съчетават в тялото, създавайки мощни антиоксиданти, които са основните съединения на естествената красота. Освен това имат силата да парират развитието на ракови клетки, както и да прогонват радиационни частици. В днешно време антиоксидантите са нужни на всеки модерен човек, за да оцелее адекватно в замърсената среда, в която живее.   

ПОДОБНИ СТАТИИ

Липсата на мазнини в менюто разболява

Нискомазнинна диета не означава да се спрат изцяло мазните продукти. Здравето е застрашено, а кожата се състарява без мазнини.   виж още »

Студено пресованите масла понижават кръвното

1-2 с.л. студено пресовано растително олио за профилактика и поддържане на нормални нива на кръвното налягане.   виж още »

Пилешката кожа – по-вредна или по-вкусна

Трябва ли да се маха кожата от пилешкото месо преди готвене, за да бъде ястието наистина полезно?     виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта