Регистрация

Лични рецепти на Евгени и Калоян пленяват в луксозна Мастър вечеря

05 Jul 2016   /   nina123   /   Видяна: 9024
Лични рецепти на Евгени и Калоян пленяват в луксозна Мастър вечеря

 

Финалистите от Мастършеф 2 организираха луксозно четиристепенно наяждане в столичен ресторант.

 

Двамата финалисти от Мастършеф 2 Евгени и Калоян подемат готварска кампания, в която представят своя начин за направата на модерни ястия от различни краища на света. Готвили пред очите на цяла България, но от малкия екран, мъжете решават да зарадват наживо своите почитатели, като им поднесат лично направени от тях специалитети, съобразени с кулинарните стандарти, но и същевременно разнообразени от личните им идеи и вкусове. Така готварското дуо си избира меню, което да приготви за гостите на даден ресторант и срещу предварително обявен куверт радва ценителите на вкусната храна с изискана и приятна вечеря.

Kulinarno.bg се присъедини към кампанията на Евгени и Калоян, но този път не с тиган в ръка, а като гост на една приятна вечеря с четиристепенно меню, хубаво вино и игра с публиката. В столичния ресторант Corso, разкриващ от терасата на втория си етаж чудната панорама към Руската църква, се събраха над 100 души, изпълнени с любопитство да вкусят от гозбите на двамата кулинари, активно навлезли в професия „готвач“ чрез участието си в телевизионното предаване.

вечеря в ресторант корсо

Севиче бе откриващия ордьовър на вечерта. Евгени лично обясни пред гостите, че е почитател на южноамериканската кухня и рибните ястия, като призна, че обича да си хапва лютичко, затова в направеното по негова рецепта предястие градусите могат да се вдигнат още с допълнително добавяне на сос табаско. Севичето е вид рибен ордьовър, който се сервира в Бразилия, Аржентина и Чили, като основни съставки в него са доматите, мариновани парченца риба или морски дарове, лук и подправки. Севичето, което kulinаrno.bg  имаше честта да опита, бе с филе от халибут (риба, позната в готварските среди и под името камбала), обичайните зеленчуци и добавка от малки парченца манго, които в комбинация със сока от лайм придаваха уникална балансираност на кисело-сладникавия вкус, допълнително неутрализиращ се от присътвието на риба и засилващ нюансите си на въздействие върху небцето благодарение на червения лук, пикантния сос и ароматните подправки. Предложената от ресторант Corso чаша младо италианско вино, още повече засили идилията от възприятието на тази вкусова симбиоза.

севиче с халибут от евгени

Една вечеря, дори и романтична, се нуждае от доза активност – правило, което всеки гастроном трябва да спазва. Затова двамата готвачи заложиха на игра с публиката. Те изброиха продуктите, които са използвали за направата на второто предястие и обещаха награда за онази маса, която успее да отгатне какво е сготвено с тези съставки. За да могат да се включат в играта и нашите читатели, ето кои са използваните продукти: лимон (кора и сок), мащерка, яйца, сирене рикота, брашно, сол и пипер, лимонова кора, филе от пъдпъдъци, пармезан, зехтин Extra Virgin, магданоз и салвия. А вие досетихте ли се какво ще ядем? За тези, които още не виждат как да се обединят съставките в едно добре известно и популярно ястие, подсказваме, че яйцата, брашното и лимоновата кора служат за направата на тесто. След даването на половината отговор продължаваме, че в тестото е увито пъдпъдъче месо с подправки и рикота. Ето ви нестандартна рецепта за равиоли, създадена по идея на Калоян. Те се поднасят полети със зехтин и поръсени с настърган пармезан. Това бе изненадата на вечерта. А наградата за отгатналите – бутилка хубаво вино и  компанията на Евгени и Калоян на трапезата.

равиоли с пъдпъдъче месо

Дойде ред и на основното – филе от лаврак с хрупкава коричка, поднесено върху шафранов дългозърнест ориз със стафиди и бадеми. Над парчето сготвена на тиган бяла риба красиво бе полегнала и гарнитура от пържен лук с наситнени ленти пресен морков и семена. А страните на блюдото бяха украсени щедро от таханов сос, взаимстван от Калоян от близкоизточни готварски рецепти. Пленително бе въздействието на целите бадеми и стафидите, смесени с вкуса на шафрановия ориз. Варивото ухаеше на екзотика. Аромата и сладостта на ядките се комбинираше съвършено с мириса на бялата риба от една страна и с млечно-таханово-лимонената идилия на соса от друга. А ако небцето случайно усетеше сухота, само си искаше добавката от морковено-лучена салата. Ето една идея как да се задоволи всеки вкус, който обича рибни ястия.

панирана риба с гарнитура

Десертът бе най-просто казано една вкусотия в чиния. Чували сте за Милфьой, нали? Това е сладкиш, разположен между запечени кори от многолистно тесто, който се готви в две части – 1-изпичане на самото тесто и 2-приготвяне на пълнежа. Чак след това идва ред на сглабянето, за да може тестото да остане хрупкаво при сервиране и да контрастира на меката сладка плънка. Десертът на Мастър вечерята обаче изненада приятно с вида на самото тесто. То отново бе многолистно, но далеч се различаваше от познатите ни бутертеста с палмово масло, които след изпичане са прекалено ронливи и мазни. Тук блатовете бяха тънки и без акцент на маслеността. Така те оставиха вкуса да наблегне върху крема между тях – страхотен сметанов микс с аромат на лимони и ром. А някъде в него деликатно се гушеха цели плодове пресни малини.

милфьой с малини

Колкото и добре да бяха похапнали гостите, нямаше как на финала да оставят празни чинии. Дори и вечер да не е хубаво да се преяжда, още повече с неразделно комбинирани продукти, малко преди полунощ в ресторант Corso едва ли имаше посетител, който да се оплаче от кулинарното си преживяване. А на всички готови да опитат отново специалитетите на Евгени и Калоян, двамата финалисти обещаха, че ще продължат подетата кампания в още приятни заведения из цялата страна.

ПОДОБНИ СТАТИИ

MASTER вечеря готвят финалистите от Мастършеф

Евгени и Калоян канят на четиристепенно меню и изискано вино. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта