Лед от алкохол - хит при коктейлите
Нова машина прави алкохола на кубчета.
Барманите от край време имат проблем, чието елиминиране ще направи всеки коктейл по-дързък. За да се задържи истинският хляд в напитката, трябва да се добави лед, но той се топи и се превръща във вода, а тя от своя страна разрежда питието и го прави блудкаво за ценителите. От друга страна пък, елиминирайки леда, коктейлът се стопля бързо и качествата му не могат да бъдат оценени.
Част от алкохола в напитките трябва да се добавя в замразен вариант. Тази идея хрумва на бармани още през 30-те години на 20-ти век, но се появява въпросът как да се замрази висококачествена и високоалкохолна напитка. Спиртът в течността изисква особено ниски температури, поддържането на които са си сложна работа в нелабораторни условия. Но решението на задачата бе презентирано на Изложението на потребителска електроника на 16.01.2018-а година в Лас Вегас, което ще продължи до 20-и януари.
Специален фризер за алкохол се стреми да стане хит сред барманите. Новото изобретение представлява мини хладилник експресно развиващ особено ниска температура, който предлага специални ледарки за най-използваните твърди алкохоли. Така всеки от тях се замразява при точно определна температура и се превръща в кристални блокчета, които хем да изстудяват коктейла, хем да не го разводняват.
Алкохолната ледарка ще влезе в продажба още тази година, обещават производителите, които успяха да зарадват потребителя и с поносимата цена от $ 5 000. За тази сума бармани, заведения и клиенти ще се радват на добре замръзнали водка, ром, уиски, текила и още бази за коктейли. Ще могат да използват уреда и за кристализиране на някои от най-честите негазирани безалкохолни добавки, които бавно ще се топят по време на пиене. Така сокът от нар и захарният сироп също ще се превърнат в коктейлни кубчета. Очаква се новите коктейли, направени балгодарение на тази джаджа да радват клиентите с неповторим и наситен вкус.
Модерната задача на съвременните бармани става обаче и по-трудна – те вече ще трябва да преценяват каква част от съставките на напитката тябва да се сложат в течно и каква в замразено количество, както и да изчислят времето за стапяне така, че балансът между компонентите да бъде запазен в процеса на пиене. Сега остава въпросът дали иновативното изобретение, сбъднало мечтата на барманите, наистина ще ги улесни или пък ще им създаде трудности при правенето на коктейли.
ПОДОБНИ СТАТИИ
Приложение за смартфони дава идеи кога с какво да се храним, за да пестим време и да се грижим за здравето си. виж още »
Тостер пече филийки с усмивки и мадами по монокини, а електрическа вилица върти спагетите за изяждане. виж още »
Английски учени направиха списък на най-важните човешки идеи и технологии за отглеждане на продукти и превръщането им във вкусни ястия. виж още »
КОМЕНТИРАЙ