Регистрация

20-те най-значими готварски открития

19 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 2585
20-те най-значими готварски открития

Английски учени направиха списък на най-важните човешки идеи и технологии за отглеждане на продукти и превръщането им във вкусни ястия.

Спорен е въпросът кога се е зародила кулинарията като изкуство и коя от всичките човешки идеи за превръщането на продуктите в ястия е най-значима. Едни теоритици смятат за начало на готвенето първите открития на праисторическите хора, че месото е по-вкусно, когато премине през термична обработка. Други сочат за основоположници бушмените, които заравяли в горещия пясък намерените от тях яйца, докато щраусовите продукти се опекат. Трети се застъпват за откривателите на култивацията, обяснявайки, че някогашното население на Южна Америка първо е обработвало земите си, засаждайки в тях семена, които са били поливани, за да донесат богата реколта. Несъмнено са прави и онези, които разбират кулинарията като умението да се съхрани един продукт по-дълго време, без той да загуби вкусовите си качества, както са правили събирачите на зърно, поставяйки го в съдове в земята или месоядните войни, които са мариновали храната си под седлото.

За да решат споровете относно откритията и иновациите, превръщащи изхранването в изкуство, за което е нужен голям набор от знания, умения и тънкости от набавянето на продуктите, до сервирането на ястието, екип от английски учени се мобилизира да направи списък със стоте най-значими кулинарни открития за човечеството. След години на съвместна работа и множество кавги, най-накрая експертите успяха да степенуват 20-те метода и техники, без които днешното приготвяне на храна нямаше да е толкова изтънчена и сложна наука. Ето и до какви изводи доведе трудът им:

1. Охлаждане и замразяване – това е най-важното умение за експолатация на храната, което я прави годна за консумация дълго време. Познанието на каква температура да се съхраняват продуктите, така че да останат вкусни и да не се превърнат в отрова за човека е изкуство.

2. Стерилизацията – този процес предпазва храната от замърявания, а човека – от бактериални натравяния.

3. Консервирането – то е друг ефикасен метод за съхранение на продукти и пренасянето им на големи разстояния.

4. Фурната – или по-скоро идеята за място, където храните, изолирани от вуншната среда да преминават през адекватна термична обработка.

5. Напояването – действие, чрез което човекът е намерил начин как да произвежда по-богата продукция.

6. Жъненето и техниката, която го съпътства – от заострените камъни за събиране на реколтата, през познаните от предците ни сърпове до днешния комбайн – това са уреди, които механизират една от тежките дейности по събирането на храна, така че все по-малка част от нея да бъде загубена.

7. Печенето – в смисъл на суха термична обработка при висока температура.

8. Изкуствената селекция и модификация – огромен набор от начини и техники за целенасочено отглеждане на животински и растителни видове, които ще дадат повече ценен краен материал на хората.

9. Меленето – начинът за добавяне на един от най-консумираните от човечеството продукти в множество разновидности – брашното.

10. Плугът – машината, която прави засаждането възможно.

11. Ферментацията – процесът за производство на алкохол.

12. Мрежата за ловене на риба – онзи уред, който от древността до днес ни дава възможност да се наслаждаваме на различни речни и морски дарове.

13. Ситуирането на културите – земеделски метод, според който различните посеви се съчетават през годините така, че да не изтощават почвата, а да я направят благоприятна за следващите растения, които ще бъдат засяти в нея.

14. Употребата на съдове за готвене – те правят възможни задушаването, варенето, запарването и смесването на продукти. Замислете се какъв би бил животът ни без тях.

15. Ножът – той е верен помощник при събирането на реколтата и орязването й за съхранение; с него се убива и разчленява месото, нужно за прехрана.

16. Приборите за хранене – те са помощници при самото готвене, както и последното звено за пренасянето на храната от готовността, към процеса на изяждане.

17. Корковите тапи – запушалките кото правят възможно съхранението на всичко ферментирало.

18. Буретата и съдовете за съхрание на алкохол, които му помагат да запази вкусовите си качества, участват в процеса на отлежаване и обогатяване с аромати.

19. Микровълновите печки – един нов, но и доста спорен начин на обработка на храните чрез поляризиране на молекулите им.

20. Пърженето – употребата на мазнина, която пренася температура към обектите на термична обработка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Лед от алкохол - хит при коктейлите

Нова машина прави алкохола на кубчета.   виж още »

10 ястия, с които да се представим пред света

Класация на най-традиционните за българската кухня гозби. виж още »

Любопитни факти за пастата

Произведената в Неапол паста е най-вкусна, защото климатът е най-подходящ за правилното съхнене на тестото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта