Регистрация

Купата на Буда – отслабване, пречистване, пости, здравословно

19 Mar 2020   /   nina123   /   Видяна: 1815
Купата на Буда – отслабване, пречистване, пости, здравословно

Диета Купата на Буда блазни с шарена визия, простота на приготвянето, отличен вкус и съвършена комбинация за здраве и лесно отслабване.

 

Като философия Купата на Буда е измислена от монаси, които обикаляли домовете с купи, а в тях домакините поставяли част от храната си. Подадените продукти трябвало да бъдат сезонни, постни и преминали през минимална или никаква термична обработка. Така в съдовете след вечерната обиколка будистите откривали най-полезните нутриенти, които поддържали здрави тялото и духа им.

 

Днес Купата на Буда е съвкупност от красива диетична храна, подбрана според нуждите на организма. Buddha bowl е лишена от всякакви продукти от животински произход, въпреки че модерни диети си позволяват да я интерпретират с добавка на пречисено масло (гхи) и сготвена на пара риба. По правило в купата трябва да присъстват 6 компонента, които да са определен процент от обема на съда. Ето кои са те:

 

1. Пресни зеленчуци 30% – тук става въпрос само за зелени листа от вид по избор. Сервират се в суров вариант, могат да бъдат деликатно овкусени със сол или някаква индийска подправка, като соленето трябва да е много бегло. Ако тези листа не са от екологично производство, трябва да се измият много добре.

 

2. Варени или печени зеленчуци в Купата на Буда 20%. Тук се включват моркови, тиквички, домати, зеле, броколи, карфиол и други, които а по-полезни след преминаване през термична обработка.

 

3. Плодове 10% – може да се използват няколко вида, като е добре да са сезонни и в прясно състояние. Позволена е употребата и на сушени плодове.

 

4. Бобови храни в Купата на Буда 15%. Тук можете да изберете между боб, нахут или леща, както и да съчетаете и трите. Добре е да са само сварени и не се толерира пърженето. Можете да заожите на консерви, като обаче измиете продукта под течаща вода, за да падне излишната сол.

 

5. Зърнени съставки в Купата на Буда 15%. Добре е да се използват цели и нелющени сварени зърна, които предварително са накиснати във вода. Избирайте между жито, лимец, овес и ориз.

 

6. Мазнини в Купата на Буда 10%. Най-добрите варианти са обезсолени маслини, семена като чиа, киноа, сусам, мак, лен. Авокадото попада към мазнините. Можете вместо тях да използвате лъжица студено пресована растителна мазнина, с която да покапете листните зеленчуци.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Греипфрут – уникална добавка към режима за отслабване

Отслабване с грейпфрути гарантира бързо топене на мазнини и намаляване на апетита.   виж още »

Законите на будизма помагат в свалянето на килограми

Будистки догми подкрепят диетата чрез хармония и учение за живот.   виж още »

Какви трябва да са трите основни хранения според Аюрведа

Закуската трябва да е благостна, обядът – питателен, а вечерята лека. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта