Регистрация

Кулинарни суеверия със сол

02 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 2329
Кулинарни суеверия със сол

Солта е символ на парите и гони злите сили.

 

Солта е един от най-използваните готварски продукти. Добавяме я в ястията, за да им придаде онзи неповторим вкус, без който гозбата не може да бъде наричана чистосъвестно храна. Добавяме я и в сладкиши, където нейното присъствие регулира сладостта или прави десерта екзотичен и модерен, съчетавайки се идеално с вкуса на карамела и шоколада. Но солта си има и друго лице. В миналото това е бил скъп продукт, ценен високо от хората. Именно тогава са се родили първите митове за солта.

 

Солта е символ на парите. Ако разлеете сол, голeми загуби очакват дома. В тази теория са били убедени нашите предци, затова и много стриктно са внимавали да не ръснат извън чинията докато солят ястието си. Всяка похабена прашинка се е приемала за пари, хвърлени на вятъра. Затова и под солницата се е поставяла салфетка, която след това се е изтръсквала в ястието.

 

Какво представлява хвърлянето на сол през рамо? Това е ритуал, при който човек спира лошия си късмет за финансово нещастие. Вярвало се е, че ако в семейството настъпи немотия или трябва да се направи магия, която да прекрати няколко последователни загуби, то това е хвърлянето на сол. Задължително с ДЯСНАТА ръка се гребва шепа сол и се хвърля през лявото рамо, така че част от nея да поръси рамото, а по-голямото количество да се разсипе по пода. След това човекът, изпълняващ ритуала, не бива да поглежда назад какво се е случило. Посипаната сол не се чисти.

 

Поръсване на подолена вода за гонене на уроки. Водата се кипва и в нея се разтваря равно количество сол. С тази отвара се заливат предмети, който са урочасани или се вярва, че в тях има загнездени лоши сили. Тъй като среброто е прието за един от материалите, който най-лесно привлича злини в себе си, то се чисти именно с подсолената вода. Истината е, че тази смес лесно премахва плаката от него. Но отварата в миналото е излозвана за всякакви материали, приели лоша енергия. Дори дома на вратата се пръскал с подсолена вода, когато идват неприятни и нечисти гости.

 

Посоляване против болест. Ако днес звучи смешно да гоним болестите със сол, то в миналото болнавите деца редовно били ръсени с подправката, която според бабите плашела болестта. Няма доказателства за ефективността на този ритуал, но това не попречило да се извършва години наред в различни региони от Европа.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Легенда за безвкусната храна и платоничната любов

Откъде идва името на целувката и как един готвач разбил църковните догми за любовта. виж още »

Сол – вредна подправка и полезен овкусител на ястия

Прекаляването с количеството на натриевия хлорид води до високо кръвно, поява на целулит, отоци на крайниците и неврозни отклонения, но недостигът му виж още »

Съновник – сол и пипер в съня

Ако сънувате, че осолявате, ще сеете неприятности другиму, ако пък сол се сипе по вашата глава – очакват ви дрязги и пререкания. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта