Регистрация

Кулинарни изненади за 8-ми март

06 Mar 2017   /   nina123   /   Видяна: 5188
Кулинарни изненади за 8-ми март

Бърза и вкусна вечеря за Деня на жената, направена в средата на работната седмица.

Международният ден на жената - Осми март всяка година кара милиони мъже по света да се замислят по какъв начин да изразят любовта и уважението си към представителки на нежния пол, които са важни за тях. Майки, приятелки, колеги, съпруги, дъщери - всички те трябва да бъдат почетени чрез жест, който да подчертае важността им в мъжкия живот. И докато някои кавалери решават просто да изведат мама или половинката си на ресторант, то други са на мнение, че трябва да спретнат една достойна вечеря, направена с любов и внимание, с която да зарадват важната за тях дама.

Осми март 2017-а година за съжаление се пада в сряда, а делничният ден от своя страна не дава възможност да се прекара цял ден в кухнята. Така че, джентълмени, ако сте решили да готвите, помнете, че ще разполагате със сравнително малко време. Но това не трябва да спира порива ви. Ние от kulinarno.bg сме тук, за да ви дадем няколко идеи и напътствия как да не се изложите дори и да разполагате с малко време и силно ограничени умения в кухнята. Помнете също, че ако жената, за която ще се потрудите ви обича истински, то тя би се зарадвала дори и само на милия жест, който правите за нея.

Нека тези съвети не са валидни само за мъже, а за всеки, решил да сготви една достойна за обичан човек вечеря за 8-ми март. Защото изненадите могат да са насочени от дъщеря към майка, от майка за дъщеря, между сестри и приятелки. Важното е да запазим духа на празника и да успеем да направим нещо, което може да бъде изядено с удоволствие. Ето и какво ви предлагаме да спретнете набързо, но с любов, в средата на работната седмица:

1. Основно със сьомга - банално, но бързо и вкусно. Мнозина се шегуват, че това е националната риба на България, защото се купува и готви все повече и повече. Истината обаче е, че ястията със сьомга могат да се направят изключително бързо и много лесно. Принципът е такъв - намаслявате тигана и слагате котлета. Ако е с кожа, първо се пече откъм кожата. Готви се по 3-4 минути максимум от страна. Ако нямате универсална подправка за риба, можете просто да я сервирате осолена и с резен лимон. Достатъчно е. Ето и една БЪРЗА РЕЦЕПТА ЗА СЬОМГА НА ТИГАН.

2. Месо в плик - готви се бързо и даже не остава посуда за миене. Това е практичен вариант за бърза и питателна вечеря. Можете да купите както само пликове, така и комплект плик с подправка за даденото ястие. На пазара има микс за пикантни крилца, медени крилца, пържоли със сирена, пържоли с гъбен сос, телешко с манатарки и много други. Изберете първо микса - подправката и плика се продават заедно. Вижте за какво количество месо е предназначен. След това минете през хладната витрина и просто си вземете типа месо. След като се приберете, ще ви трябват само 5 минути, за да овъргаляте мръвката в подправката и да я сложите в плика, после и във фурната на посочените на опаковката градуси. А ето и как с един плик, малко подръчни продправки и крилца можете да си сготвите ПИКАНТНИ МЕДЕНИ ПИЛЕШКИ КРИЛЦА.

3. Гарнитура от картофи или ориз - слагаш тавата във фурната и забравяш. Оризът определено се прави по-лесно и от фасулските за приготвяне картофи на фурна. Помнете за него, че ще се раздуе поне 5 пъти от първоначалния си обем. Затова не правете грешката да слагате цял пакет - просто ще изпие много течност и ще тръгне на разходка из фурната. 2/3 чаена чаша е достатъчно количество за 4 души. Измийте го преди готвене. Най-лесно е да го изсипете в голяма цедка и да пуснете течаща вода. Првилото за ориз на фурна е, че се сипва три пъти повече вода, отколкото ориз. Но ако го оставите да се готви в 3 ч.ч. вода, няма да стане течен - спокойно. Двете важни подправки за ориза са сол и черен пипер на прах. Зрънцата също гълтат и мазнина, затова можете да сложите поне 6 с.л. зехтин на това количество. С масло става още по-нежен. Ето една рецепта за ОРИЗ НА ФУРНА С МАСЛО И ЦАРЕВИЦА.

Ако готвите бързи картофи, най-добре ги обелете, измийте и нарежете на неправилни хапки. После ги сложете да се пекат в йенска тенджера. Остава да добавите в тях 100 мл вода, поне 70 мл мазнина (зехтин, олио, масло) за една тавичка и универслана подправка. Не забравяйте капака на тенджерата. За да имат картофките апетитен дъх, можете да си вземете два-три бульона на кубче, които просто да стриете между пръсти отгоре. Размсвате с картофите и хаквате във фурната. Слагате ли кубчета бульон, не солете допълнително. А ако имате още малко време, можете да направите традиционната смес от чесън и копър, която да добавите към картофите непосредствено след като са се изпекли. Ето и друг лесен вариант за ПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ПОДПРАВКИ.

4. За салата не се притеснявайте - на почти всеки зеленчуков щанд има готови миксове от пресни листа. С тях стават чудеса - отваряте плика, изсипвате листата в салатена купа и даже не се и опитвате да разберете коя зеленина от какво растение идва. В отделен съд си смесете равни количества горичица и мед (по около 2/3 ч.л.), залейте със сока на един лимон или пък балсамов оцет, сложете малко зехтин, малко соев сос и разбъркайте. С този сос оставете важната за вас дама да овкуси листата. Ако между тях мушнете и по някоя ядка или парченца луксозно сирене и чери домати, ще вдигнете още вкусовите и визуалните качества на предястието.

5. Романтичен десерт, скалъпен за броени минути. Най-простият вариант е за ягоди със сметана. В пазарската количка сложете сладък плод по избор, течна сладкарска сметана, пакет захар и по желание какао или маскарпоне. Вкъщи за няколко минути разбийте с миксер сметаната със захарта, в част от нея сложете какао на прах или маскарпоне, нарежете плодовете и наредете в прозрачна чаша като редувате пластовете. Така се прави прословутия трайфъл на Рудолф Ван Веен в опростен вариант. На финала можете да боцнете в крема бисквитка или листенце мента. Ако използвате банан или ябълка, ги намажете с няколко капки лимонов сок, за да не потъмнеят докато ги поднесете.

Идеите от нас - от вас се очаква решението и изпълнението. Остава ни само да ви стискаме палци и да ви пожелаем една страхотна вечер. А ако се чудите как се подреждат приборите на масата - вижте ЕТИКЕТ ЗА ПРАВИЛНО РЕДЕНЕ НА ОФИЦИАЛНА ТРАПЕЗА

ПОДОБНИ СТАТИИ

Внимавайте с хранителния подарък за 8-ми март

Когато искате да зарадвате любимата жена или майка с приятна вечеря или шоколадов дар, помислете дали няма да развалите заветния ѝ хранителен режим. виж още »

Наядената жена по-гладна за секс

Когато дамите напълнят стомаха си, вече са наистина готови за интимност. виж още »

Първи стъпки в избора на подходящи мезета за розе

Впечатлете гостите си с изискана комбинация между ордьовър, десерт и розе. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта