Регистрация

Коремните балони вече се поставят безоперативно

22 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2440
Коремните балони вече се поставят безоперативно

Балон в корема бори апетита и затлъстяването без да изисква операция.

Мнозина от все повече нарастващия брой на хората с наднормено тегло признават, че особено трудно се борят с апетита и липсата си на мотивация за спортна активност. И докато втория проблем се решава предимно от психолози, то в борбата с първия в последните години се включиха и хирурзи, практикуващи малко стряскащ, но сравнително безвреден метод – поставяне на балон в корема.

Според експертите, занимаващи се със странната интервенция, външното тяло, издуващо стомаха, създава постоянно усещане за ситост, защото мозъкът приема сигнал, че в корема вече има пълнеж и не се нуждае от допълнителен такъв. Човек намалява погълнатите количества храна, разрежда часовете и пътите хранене а оттам – отслабва по-лесно с доста по-леки диети от обикновено имащите ефект.

Разбира се, тази процедура има и своите минуси. Балонът представлява силиконова торба, пълна с около 250 мл физиологичен разтвор, който е безвреден при евентуално скъсване на стените. Рядкост е да се случи, но се допуска такава възможност. Оказва се, че чуждото тяло се вади от организма с ендоскопия. Другата възможност е направата на коремна операция, която крие своите рискове. Затова експертите съветват поставения балон да не се вади преди крайния срок, освен ако не бъдат отчетени животозастрашаващи фактори. Времето, което силиконовата торба прекарва в тялото е 16 седмици, през които трябва да е изпълнила дълга си. Така че процедурата не е дълговременна и не гарантира последващ йо-йо ефект.

Бум на интереса към коремните балони предизвика нов метод за тяхното слагане, който вече не изисква операция. Оказва се, че модерното откритие на д-р Роберта Йенца от римския университет Сапиенца лишава пациента от скалпел и конци. Тя открива и тества метод на слагане на балона в корема през устата, който вече се практикува и в някои клиники в България. Първо човек поглъща сгънатата силиконова торба с размерите на таблетка. Тя обаче е прикачена за малък конец, който остава извън устната кухина. След това през него се налива физиологичния разтвор, а конецът се връзва и къса. Въпреки че интервенцията се извършва, съпътствана от анестезия, половин час след това пациентът може да отиде у дома си. Първите два-три дни е възможна появата на отпадналост и гадене, леко повишаване на температурата, защото тялото разбира, че е се сдобило с външен за себе си обект и се поддава на естествения инстинкт да го изхвърли.

Експертите предупреждават, че коремният балон не е магическа пръчица, благодарение на която килограмите просто ще изчезнат, а фигурата ще се извае. Средното намаляване на теглото е с 15% за 16 седмици. Наличието на торбичката изисква спазването на определени хранителни режими, както и засилване на физическата активност. Много от извършващите поставянето, се съгласяват да го направят само при отчитане на истинска нужда. И докато пациентите искат балона предимно от суета, то за медиците силиконовата обвивка с течност е начин за предотвраяване на развитието на по-тежки болести, следствие от затлъстяването. Сърдечно-съдовите проблеми при наднормено тегло и опасността от развитие на диабет са сред най-честите мотиви. От много български и европейски клиники предупреждават, че с индекс на телесни мазнини под 30-40% въобще няма смисъл от поставянето на коремен балон. Също така преди неговото пускане в тялото, е нужно доказателство, че отслабването не може да бъде постигнато с диети и физическа активност. Никоя клиника не се наема да даде дълговременна гаранция на отслабването при поставяне на балон.

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 подходящи храни по време на диета

Кои продукти могат да се хапват смело при опит за отслабване? виж още »

Защо отслабваме, а коремчето не спада

Основни грешки, които хората правят в желанието да стопят мазнините на корема. виж още »

Вега тест – какво измерва и как се прави

Електродермалното тестване на поносимостта към храни е спорна модерна практика, на базата на която се съставя индивидуална диета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта