Регистрация

10 подходящи храни по време на диета

02 May 2017   /   nina123   /   Видяна: 2813
10 подходящи храни по време на диета

Кои продукти могат да се хапват смело при опит за отслабване?

През пролетта и лятото хората се притесняват повече за фигурата си, защото телесните несъвършенства се забелязват по-лесно при оскъдното облекло, което топлото време ни кара да носим. Затова и всеки търси своята диета така, че без глад и мъчения да извае перфектната фигура и да се чувства добре в кожата си. Диета не е еквивалент на глад, а просто усърдна ангажираност за това, което слагаме в устата си. И тъй като мнозинството не разполага с време и средства за да се консултира с експерти за своя индивидуален режим, се хвърля в себемъчения и лишения. Ето обаче кои продукти не е нужно да махате от менюто си, ако сте си поставили по-сторг режим на хранене с цел отслабване. Някои от тези храни дори могат да свършат перфектна работа като заситят добре и едновременно с това благоприятстват топенето на мазнини и поддържането на общо здраве и красота.

Влогърърт Габриел Генов прави класация на 10-те най-подходящи храни по време на диета. Ето и кои са те според редактора на страницата gabriel_genov:

1. Варените и печените яйца са любимата храна на диетолозите. Повечето хранителни режими за сваляне на килограми или по здравословни причини препоръчват консумацията на яйца или поне техните белтъци. Черупчестите кокоши продукти са склонни почти изцяло да дадат на тялото всичко необходимо за нормалните функции. Единственото, което липсва в тях са фибрите, затова се препоръчва яйцата да се комбинират с пресни листни зеленчуци. (Вижте изчерпателно обяснение защо яйцата са толкова полезни

2. Пуканките могат да бъдат диетична и здравословна храна, ако си ги правим вкъщи. В хранителната верига ефирните бели царевични хапчици обикновено се продават овкусени с много сол и сготвени във вредна палмова мазнина. Така индустрията ги е напълнила с ужасии за стройната фигура. Освен това повечето пуклива царевица е генно модифицирана. Затова можете да си купите такава, за която е написано, че не е обект на генетични намеси и да я изпукате у дома си в зехтин, като овкусите деликатно с алтернатива на бялата сол. Можете да добавите и други подправки, които да обогатят на аромат или пикантност пуканките. (Вижте как Лора и Стоян правят пуканки с карамел)

3. Храненето с нахутени зърна е диетично. Малко калории, много фибри и протеини се комбинират в тази хапка. Можете да използвате нахута като добавка към салати, да си го хапвате в печен вариант като хрупкаво мезе или да си го отцедите директно от консерва. Тук е важно да се каже, че консервираният нахут запазва хранителните си качества. Не се препоръчва направен на фалафели, защото те се пържат. Пюриран с тахан обаче прави апетитен хумус, който е дар за костите и ставите.

4. Задушените зеленчуци са прекрасно диетично основно. Освен това позволяват да се импровизира според вкуса. Сготвени на пара или под капак, те запазват голяма част от полезните си вещества, а комбинирани в различни варианти дават шанс за по-пълно набавяне на всичко необходимо за здраве и красота. Освен това засищат добре и са бедни на калории. Така че смесло си гответе моркови, броколи, карфиол, лук, тиквички, цвекло, патладжани, брюкселско зеле. Вкусно и полезно е – стига да се лишите от маслените и млечни сосове, с които се заливат в много рецепти.

5. Киселото мляко е благодатна храна от калции и протеини. Добре е обаче да се хапва традиционно кисело мляко, а не разновидностите под името йогурт или млечен продукт, защото в тях се добавят захари, подсладители и регулатори, които не са препоръчителни за хранене като цяло, още повече по време на диета. Обогатените кисели млека губят част от полезните си свойства. Затова е по-добре да се примирим с киселия вкус, но да подарим на тялото си нещо наистина полезно. Ако ви се струва чак толкова непоносимо да се яде чисто кисело мляко - овкусете го с лъжичка мед или няколко капки стевия. (Рецепта за кисело мляко с мед и семена)

6. Телешката пастарма има диетични свойства въпреки солеността си. Тя е богата на протеини и засища изключително добре. Страхотно се комбинира с пресни листа, а солта в нея позволява да не солим салатата си. Така реално ще погълнем по-малко сол, отколкото с овкусяването, което обикновено правим на листните зеленчуци. Освен това суровото месо е лишено от канцерогенните елементи, които се образуват в следствие на термичната обработка или опушването. Телешката пастарма се разгражда бавно от стомаха и усещането за ситост, което носи, е дълговременно.

7. Салатата айберг пълни очите, но оставя празен стомаха. Така е с повечето листни зеленчуци, защото накъсани или нарязани те са обемни, но пък не съдържат почти никакви калории и пълна купичка от тях тежи съвсем малко. В допълнение фибрите в тях влияят благоприятно на отслабването и доброто настроение. (Вижте домашна салата айсберг с моркови и маслини)

8. Грейпфрутът е беден на калории и активизира горенето на мазнини. Освен това киселият цитрус зарежда тялото с витамините А, С и В6. Той спомага за засилването на имунитета и е склонен да засити заради киселия си вкус. Мнозина го определят като неприятен и лишен от сладост, затова не могат да преядат с него. В 100 г грейпфрут има около 50 калории.

9. Моцарелата е мазничка, но наяжда лесно. Макар че някои диетолози отричат сиренето в хранителните режими за отслабване, една топка моцарела може да нахрани хубаво, да даде на тялото важни минерали и да запаси с нужната енергия за нормално функциониране, без да съдържа калории в излишък. Някои експерти са на манение, че животинските мазнини не бива да се изключват напълно от хранителния режим по време на отслабване.

10. Репичките завършват класацията заради богатството си на фибри и малкото калории, които се съдържат в тях. Всяка репичка съдържа около 1 калория, а замислете се колко репички може да схруска човек на един път. Дори и да ги ползваме само за междинно хранене, те пак ще заситят, карайки тялото да изразходи повече енергия за разграждането им, отколкото ще получи от тях. (В Бон Апети правят постна салата с репички, тофу и авокадо)

ПОДОБНИ СТАТИИ

Коремните балони вече се поставят безоперативно

Балон в корема бори апетита и затлъстяването без да изисква операция. виж още »

Пет храни, които да махнем от лятното си меню

Ограничете хапването на белия хляб и червените мазни меса, ако искате да се чувствате свежи и да изглеждате добре. виж още »

Двуседмична лятна диета смъква трайно килограми

Краставици с пилешко и риба засищат глада и топят мазнините. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта