Регистрация

Домашни цитрусови корички в сушен или мармаладен вариант

11 Feb 2021   /   nina123   /   Видяна: 1288
Домашни цитрусови корички в сушен или мармаладен вариант

Как се правят сушени кори от цитрусови плодове и мармалад от кори на портокали и лимони?

 

В разгара на сезона на цитрусите цените на киселите екзотични плодове са ниски, а щандовете ухаят примамливо на портокали, мандарини, лимони и грейпфрути. Така евтини и сочни, те изкушават да се наместят в домашната фруктиера и после да скочат в жадната за соковете им муцунка. След това с тъга поглеждаме към голямото количество обелки и корички, които заминават в кофата за боклук. Но тази храна може да не бъде изхвърлена. Стига да съумеете да я запазите по правилен начин, от нея се получава страхотна добавка за великденските козунаци, домашни кифлички и сладкиши. Затова ще помогнем с две идеи как се съхраняват цитрусови кори за дълго време.

 

Двата варианта, в които можете да запазите ароматната външна обвивка на портокали, лимони, мандарини и дори грейпфрут са чрез изсушаване и чрез затваряне в буркан със захарен сироп. И в двата случая можете да използвате корите след доста време - възможно е да запазят качествата си повече от година при правилно съхранение. Важно е да се знае, че корите на повечето плодове се обработват с препарати с цел повишаване на издръжливостта и по-красив търговски вид. Тези кори като цяло са неядливи, но след изкисване и измиване могат да бъдат годни за консумация. Ако пък сте си купили био цитруси, то в този случай е грях да изхвърлите най-ароматаната част от плода. При био продукцията не се използват препарати за обработка, затова обелката е чиста и натурална. Ако вече сте решили да си сложите зимнина от цитрусови плодове, ето как да го направите.

 

Сушени цитрусови стърготини. Това е най-лесният начин, но тъй като обелките не минават през киснене и биха се развалили при евентуално такова, рецептата е приложима само за био цитруси. С белачка за картофи оберете само най-горния слой на люспата - там където са порите, но няма бяла ципа отдолу. След това подредете с отстояние върху вестник и сушете 1 седмица в стая, която предполагате, че няма влага. После с нож нарежете на тънки ленти. Приберете в буркан и сложете оризови зърна, увити в марля за попиване на влагата. Затворете капака хубаво. Друг вариант е директно да рендосате кората на био плода с ренде и след това да сушите. 4-5 дни ще са достатъчни. После съхранявайте по гореописания начин.

 

Мармалад от цитрусови корички. Тук вече можете да използвате и добре измити плодове, които не са био. Остържете кората с белачка и я прехвърлете в тенджера. Замерете теглото ѝ, за да прецените колко захар ви е необходима. Тя трябва да е равна по тегло на корите преди термичната обработка. След това залейте коричките с вода, която да ги покрива. Кипнете, изсипете водата и повторете това упражнение 5 пъти. След това при отцедените кори изсипете захарта. Налейте вода наполовина на теглото на захарта. Кипнете и варете на слаб огън при периодично разбъркване докато течността се превърне в захарен сироп. След това, докато мармаладът е врял, прехвърлете в загряти на 110 градуса фурна малки буркани и затворете капака. Обърнете надолу с капачката докато сладкото изстине. После можете да съхранявате и в долап.

 

Сушени захаросани цитрусови корички. Тук правилото е на 100 г кори се слагат 150 г захар и 150 мл вода, плюс се предвижда още захар за самия процес на захаросването. Обелените кори се режат на лентички и се поставят в стъклен съд. Заливат се с вода и се държат на стайна температура. Всеки ден в продължение на 5 дни водата се сменя с чиста. След последната смяна, корите се кипват в тенджера с вода и водата се излива. После се прави захарен сироп от равни количества вода и захар, изчислени спрямо теглото на коричките. Те се отцеждат от водата на варенето, пускат се в сиропа и се оставят да къкрят на слаб огън за 1:30 часа. Охлаждат се, за да не парят пръстите. Вадят се от захарния сироп и се редят в тава, застлана с хартия за печене. По желание се поръсват с още захар, за да се захаросат. Пъхват се във фурна без вентилатор, загрята на 150 градуса за 50 минути. После се охлаждат, режат се на желани формички и се прибират в буркан. Препоръчително е и тук да сложите малко ориз, увит в марля, за да попива влагата.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Домашна отвара, бонбони, сладко и мармалад от мушмули

Рецепти с меки мушмули или как да сготвим мушмулите, за да не изхвърляме омекналите плодове от обраната реколта.   виж още »

Домашни сухи червени чушки и сушени люти чушлета за зимата

Нанизи от домашни сушени чушки за зимата – вкус, украса и практичност.   виж още »

Правилно съхранение на лимони след разрязване

Как да извадим максималното количество сок от един лимон и как запазим соковете на лимона след като сме го разрязали или пробили.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта