Регистрация

Кой не трябва да яде сладолед?

02 Jun 2022   /   nina123   /   Видяна: 1428
Кой не трябва да яде сладолед?

Любимият летен десерт крие рискове за открехване на апетита, покачване на теглото и не бива да се консумира от хора с диабет, лактонепоносимост и проблеми с черния дроб и панкреаса.

 

С идването на лятото сладоледът отново се превръща в бленуван десерт за разхлаждане и подслаждане. Обичат го и малки, и големи, а широкото разнообразие на пазара обещава всеки да успее да намери своя любим вариант. Диетолози споделят, че сладоледът често е по-нискокалоричен от шоколада и тестените десерти, затова е добра алтернатива на тортите и какаовите изделия, ала не всеки може да си позволява по 1 сладолед на ден, както са свикнали мнозина. Кой трябва да внимава със сладоледите, обяснява руският диетолог д-р Мария Королева.

Сладоледът товари черния дроб и панкреаса. За да се придаде сладост на десерта за близане, в него се добавят захар и глюкозо-фруктозен сироп. Това са два от най-тежките товара за черния дроб и панкреаса, които преработват захарите в храната. Ако имате проблем с някои от тези жизненоважни органи, по-добре не посягайте както към сладолед, така и към всякакви сладкиши, подсладени по този начин.

Сладоледът ни кара да се потим. Ако и без друго летните горещини не ви понасят, изяждането на един сладолед ще стресира тялото още повече. Тялото се охлажда стресово при поглъщането на сладоледа и то само вътрешно. Така температурата на околната среда му се струва още по-висока. За да се предпази от жегата, организмът изхвърля пот, а по този начин губи ценна за реалното си охлаждане вода. Затова в жегите внимавайте със сладоледа.

От сладоледа се напълнява. Дори и да е по-нискокалоричен от парче торта, толумбичка или други сладкиши, енергията в него не е никак малко. Сладоледът си е пълноправен десерт и като такъв е склонен да повиши телесното тегло. Ако все пак сте твърдо решени да изядете един сладолед, го направете на гладно и сутрин, когато температурата все още не е толкова висока. Не консумирайте сладоледи след хранене, защото ще предизвикате допълнителна тежест в стомаха, обясняват експертите. Освен това ще затрудните метаболизма си.

Сладоледът вдига рязко кръвната захар. Както всеки сладкиш, така и замразеният крем на клечка, във фунийка или чашка също вдига кръвната захар. Затова не се препоръчва при чести появи на неконтролируем апетит, при диабет и преддиабетни състояния и при спазване на нисковъглехидратни хранителни режими. В последните години хранителната индустрия залага в производството на кето сладоледи, сладоледи със стевия и други варианти, които да се явят подходящи за диети и диабетици.

Повечето сладоледи съдържат лактоза. Това трябва да е сигнална лампа за хората с лактонепоносимост. Въпреки че сладоледите по презумпция се правят от млечна сметана с овкусители, можете да си намерите варианти на вегански  и безлактозни сладоледи, съобразени с вкуса и здравословните необходимости.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Коктейли в диня разхлаждат лятото

Издълбайте динята и я напълнете с любимата напитка за разхлаждане и радост.   виж още »

Домашни безалкохолни разхладителни напитки с газирана вода

Безалкохолни коктейли с газирана вода за горещото време.   виж още »

Сладоледът разкрива характера и сексуалността

Любителите на сметановите сладоледи са уравновесени, а привържениците на шоколадовия – импулсивни холерици и доминанти в леглото. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта