Регистрация

Кои храни се комбинират помежду си

23 Jul 2013   /   nina123   /   Видяна: 6286
Кои храни се комбинират помежду си

Спазването на основните принципи на разделното хранене поддържа здравословно тегло и предпазва от болести и изтощаване.

Ежедневните хранителни навици, свързани най-вече с липсата на време, са токсичен убиец на храносмилателната система и пагубен влиятел върху добре изглеждащата фигура. Едва ли някой смята, че се храни здравословно, докато обядва на крак със сочен сандвич с пържени картофи и месо, няколко вида сирена, яйце и какви ли не сосове, а всичко това се полива с кола или бира за по-лесно преглъщане. В последствие се появява подуване, отпускане, газове, а на по-късен етап затлъстяване, покачване на теглото, образуване на целулит и стрии, стомашни проблеми.

Принципът на привържениците на теорията за разделното хранене най-общо гласи, че човек прилича на това, с което се храни. Не е нужно да си забраняваме каквито и да е продукти, важното е да следим как ги съчетаваме в рамките на яденето. Целта е да не ангажираме стомаха си с продукти, които изискват едновременно киселина и основа за разграждането си, защото е химически невъзможно да съществува такава среда. Затова е важно да знаем – разграждането на белтъчините изисква киселинен смилателен сок, а на въглехидратите – алкален. Следователно най-общо казано – трябва да ги ядем разделно. Освен това е важно да се знае, че въглехидратните храни могат да се комбинират помежду си, но не и белтъчините.

Представители на белтъчините са яйцата, месото, сирената и млечните продукти, рибата. Въглехидрати се съдържат в хляба и тестените изделия, ориза и зърнените култури, картофите. Най добре е да съчетавате по един представител от избрания от вас вид с някаква салата. Плодовете и зеленчуците са вторична храна, а всичко останало е основна – обяснява д-р Вергиния Георгиева, специалист по правилно хранене. Най- добре е да съчетавате в едно ядене салата с един избран от вас основен продукт, като отношението между тях бъде 70%-30% в полза на салатата.

Плодовете са особен хранителен продукт, изискващ специфична среда на разграждане. Затова не яжте плодове 3 часа след хранене или по-малко от половин час преди ядене. Ако искате да отслабнете чрез разделна диета, то е добре да ограничите приема на меса, яйца и прясно мляко, съветва специалистът, като допълва, че не е полезно да се яде близките часове преди лягане.

Най-добрата закуска е плодът, но с развитие на деня той става все по-неприятен на метаболизма, затова можете да го замените със зеленчуци. Познатата ни Шопска салата е едно добро предложение за вечеря за отслабващи. Те трябва да имат на ум, че лоша шега ще им изиграят бялото брашно и ориз, както и прекомерното приемане на сладкиши. Ако пък сте решили да си хапвате паста, то нека бъде от пълнозърнесто или черно тесто и без запръжки и сирена. Допустимо е поливането със зехтин и билки. Същото важи и за черните хлебчета.

Киселото мляко също има специфични изисквания към тялото, затова е най-добре да не се комбинира с други продукти. Ако сте решили да се отпуснете с парче торта, вафла или друг десерт, не яжте три часа преди и три часа след него нищо друго. Така ще можете да изразходвате калориите му чрез физическа дейност.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Изварата – полезна, само ако се комбинира правилно

Комбинация от извара със зеленчуци зарежда тялото с полезен протеин, но подсладените варианти със захар, мед или плодове може да предизвикат диабет. виж още »

Три любими грешни комбинации на храни

Ако държите на здравето си, забравете за чай с мляко, филийка със сладко и диетична салата без мазнини.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта