Регистрация

Кафето пази черния дроб от алкохола

29 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1026
Кафето пази черния дроб от алкохола

Кафето помага на черния дроб да се възстанови от алкохолните атаки.

 

Кафето е демонизирана напитка, описвана в множество медицински трудове като вредна. Не е тайна, че дехидратира тялото и е силен диоритик. Също така е доказано, че чаша кафе непосредствено след употреба на алкохол засилва вероятността от развитие на цироза. Но нови проучвания сочат, че кафето може да защити черния дроб от цироза, стига да се приема поне 5 часа след прекратяване на запоя. В дните между комплект от хранителни празници, тази информация е особено важна за хората, свикнали да се събират на разточителни трапези с близките си.

Как влияе кафето на черния дроб? Учени от Университета в Саутхемптън, цитирани от Science of Nutrition, изследват 500 000 души, които консумират алкохол ежедневно. Оказва се, че тези от тях, които пият всеки ден по 2 кафета, имат по-здрав черен дроб, отколкото онези, които не прибягват към кафе или прекаляват с ободряващата напитка. Експертите обясняват изводите от наблюденията с факта, че кафето стимулира регенерацията и прочистването на черния дроб. Важно е обаче и кога се приема.

Комбинация от кафе и алкохол. Ако човек изпие дори и малко количество алкохол и след това пребори ленността си с кафе, ефектът е точно обратния – ободрителната напитка стимулира тялото да работи по-бързо, алкохолът влиза по-рязко в кръвта, а оттам и в черния дроб. Вместо кафето да действа прочистващо в този случай, то натоварва забързания организъм и принуждава черния дроб да работи с темпове, с които не може да се защити. Обратното – ако чаша кафе се приеме 5-6 часа след наздравицата и дори на другия ден, тя помага на черния дроб във възстановяването, защото забързва функциите му, когато той е в режим на регенерация.

Кафе, храна, алкохол. За да не атакува алкохолът рязко филтъра на тялото, добре е да се приема в компанията на храна, която забавя процесите на влизането му в кръвта и попадането в черния дроб, обяснява гастроентерологът д-р Мария Лопатина. Според руски изследвания консумацията на алкохол в комбинация с храна намалява риска от цироза с 13%, а две кафета на ден, изпити поне 5 часа след спиртна напитка снижават с 26% опасността от чернодробни заболявания. Освен това две кафета на ден поддържат тялото в адекватно състояние на активност, стимулират умствената дейност, грижат се за сърдечно-съдовата система, регулират апетита и спомагат горенето на мазнини.

Д-р Чирков за кафето. Покойното родно медицинско светило в областта на кардиологията препоръчва консумацията на 1-2 кафета на ден. В изявление пред NOVA той обяснява, че кафето не бива да кипва с водата, а тя трябва да преминава през него. Кафето трябва да е късо, защото с кипенето и прекомерният престой във вода напитката освобождава и вредните вещества в себе си. Първите няколко капки са истинското кафе, а всичко останало са шлаки, които се съдържат в него.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

5-те хранителни грешки, които разрушават черния дроб

Хората знаят, че солта, пържените храни и алкохолът рушат черния дроб, но не само те са сред първенците по унищожение на важния орган и тежките болест виж още »

Диета за прочистване на черния дроб след лятната почивка

Пиенето на зеленчукови сокове, спирането на алкохола и мазните храни и приготвянето на домашни отвари възвръща силите на черния дроб.   виж още »

Каша от моркови чисти белия дроб

Домашно сладко от моркови прочиства дихателните пътища от фините прахови частици и упоритите замърсявания.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта