Регистрация

5-те хранителни грешки, които разрушават черния дроб

16 Dec 2021   /   nina123   /   Видяна: 1631
5-те хранителни грешки, които разрушават черния дроб

Хората знаят, че солта, пържените храни и алкохолът рушат черния дроб, но не само те са сред първенците по унищожение на важния орган и тежките болести, настъпващи след претоварването му.

 

Черният дроб е жизненоважен орган в човешкото тяло, но обикновено хората се сещат да го щадят чак когато се появят здравословни проблеми от негова страна. Въпреки че е от малкото чаркове в тялото, които могат частично да се регенерират при увреждане, често заболяванията му се улавят в прекалено късен стадий, когато е трудно да се реагира. А болестите по черния дроб могат да са фатални. Погрешно е разбирането, че единствено консумацията на алкохол и лекарства го уврежда. А каква е истината и кои са петте хранителни навика, които най-много рушат черния дроб – разказват изследователи от клиниката Майо в САЩ, цитирани от БГНЕС. Учените правят едно от най-мащабните изследвания върху привичките, които наистина водят до сериозни разрухи в черния дроб. Ето кои са петте най-вредни за черния дроб хранителни навици.

1. Наистина ли алкохолът уврежда черния дроб? Да – вярно е, че прекаляването с алкохолни напитки и честото им приемане дори и в умерени количества е първенец в причиняването на чернодробна фиброза и цироза. Не бива да се приема за мит твърдението, че алкохолната консумация рано или късно може да убие, защото близо 40% от тежките усложнения са именно при пиячите. Няма проблем понякога човек да се почерпи с приятели или да се самонагради с аперитив, но трябва да се внимава с количеството и честотата.

2. Защо плодовете рушат черния дроб? Тук пък е грешно разбирането, че плодовата захар е виновник за появата на чернодробна дисфункция. Истината е друга – в съвременния свят плодовете се пръскат с пестициди и се обработват с химикали. А хора, предимно от старото поколение, са свикнали да хапват даровете на природата без да ги измият щателно. Трябва да се осъзнае, че животът днес изисква поддържане на хигиена на храната и едно забърсване на прясно купената ябълка далеч не е достатъчно. Химикалите, попаднали в организма, директно разбиват черния дроб, а влияят пагубно и на други органи. И въпреки това 23% от заболяванията на черния дроб се дължат именно на навика да се консумират не добре измити плодове.

3. Мазните и пържени храни са трети по разрушения на черния дроб. В ерата на фаст фууд-а е трудно да се избягват мазнините, но тяхното разграждане и изхвърляне от тялото е основна функция на черния дроб. В менюто на съвременния човек попадат повече вредни мазнини, отколкото природата е създала хората да могат да обработват. Отделно хидрогенираните масла не могат да бъдат разградени и се натрупват в тялото. Това води до постепенно затлачване на черния дроб и рано или късно идва моментът, когато той се предава. Редовната консумация на мазни и пържени храни, както и прекаляването с тях довежда до 20% от заболяванията на главния човешки филтър – черния дроб.

4. Прекаляването със солта разболява черния дроб. Въпреки че само 11% от болестите на органа са свързани с прекаляването със сол, се отчита тенденция поради засилената консумация на готови храни. Докато хората в миналото са умеели да отмерват солта в ястията си, защото са готвели цялата храна у дома, то днес се купува и поръчва директно сготвен за консумация продукт. А производителите знаят, че солта носи усещане за добър вкус и не се свенят да я добавят. Затова човек сам трябва да помисли какво хапва и колко солено реално е то. Здравите възрастни хора не бива да си позволяват повече от 3 г. сол на ден – гласят наредбите на Световната Здравна Организация (СЗО)

5. Лекарства, аерозоли и химикали също вредят на черния дроб. Шокиращо е, но при болестите на органа почти не се наблюдава наследственост. 7% вина за тежките състояния на черния дроб се падат на лекарствените продукти, пръскалата и вредните условия на труд. Установено е, че вдишването на аерозоли и работата в недобре проветрени пространства също причинява увреждания, които могат да бъдат фатални. Затова не е важно само какво попада в стомаха, но и онова, което влиза в белия дроб и чрез кръвта достига до черния.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кафето пази черния дроб от алкохола

Кафето помага на черния дроб да се възстанови от алкохолните атаки.   виж още »

Липсата на мазнини в менюто разболява

Нискомазнинна диета не означава да се спрат изцяло мазните продукти. Здравето е застрашено, а кожата се състарява без мазнини.   виж още »

Диета за прочистване на черния дроб след лятната почивка

Пиенето на зеленчукови сокове, спирането на алкохола и мазните храни и приготвянето на домашни отвари възвръща силите на черния дроб.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта