Регистрация

Карвинг – изкуството на красивата храна

12 Nov 2013   /     /   Видяна: 6059
Карвинг – изкуството на красивата храна

Какво означава карвинг и как Бълагрия развива млади таланти в направата на оригинални украси от плодове и зеленчуци.

Карвингът – едно изкуство, което днес радва окото на естети и любители, намирайки се върху множество от изисканите съвременни трапези, около които се събират всякакви особи. Човек вижда как познатата семпла тиква, обикновените ябълки, круши, репи и зеле оживяват, придобили форми на птици, цветя, градини и човешки фигури. След тежкия труд на професионалистите, под длетата им обикновените плодове и зеленчуци оживяват, а крайният резултат е радост и наслада за сетивата.

Карвингът се заражда в Тайланд, в далечната 1364 година по време на Кралските празници, завършващи с последното за календарната година пълнолуние. Традицията повелява, с настъпването на нощта, по реката да се пускат фенери от тиква, символизиращи свободата на човешката душа. Сръчна девойка на име Нанг Напомас блеснала с изящно изобретение. Когато нейната тиква заплувала, гостите на тържеството забелязали светеща красива цветна градина, в която виреели всякакви екзотични растения с огромни цветове, а по тях се разхождали райски птици. Очарован от сръчността на девойката, кралят наредил тя да бъде учител по създаване на украси от плодове и зеленчуци на всички знатни дами. Така изкуството постепенно се превърнало в традиция на източните култури, които и до днес го обявяват за свое национално богатство.

В последните десетилетия модата по карвинга драстично нараства в цял свят и плодовите и зеленчукови фигури започват да се появяват все по-често на изискани трапези, в ресторанти и хотели, където грабват окото и галят сетивата. Популярността на изящното изкуство води и до провеждането на множество състезания по карвинг, където най-добрите майстори на длетото мерят силата на творчеството си. България е горда с представянето на чаровната карвинистка Веселина Славчева, която е носителка на редица световни и европейски медали от турнири по украсяване с храна.Карвинг – изкуството на красивата храна

Веселина Славчева бе и част от международната комисия, оценяваща украсите в проведеното наскоро състезание по карвинг в Интер Експо Център. Участниците бяха ученици от професионални хранителни гимназии и школи по приложни изкуства, които спираха погледите и дъха на посетителите на поредица от кулинарни изложения. Невероятно бе да се види как изпод длетата на младежи и девойки обикновената тиква оживяваше в различни цветя, цели букети, вази, чаши и кошници. На участниците бяха раздадени също ябълки, репи, малки тикви, „цигулки“ и зеле, което след няколко часа усилено дялкане се сглабяше в цялостна картина на нацъфтели дървета, птици и съдове, които изобилстват с плодове и цветя.

Карвинг – изкуството на красивата хранаМладите таланти бяха оценявани от жури с председател Гари Филбей – гуру в света на кулинарните украси и носител на златен медал на световното първенство по карвинг. Още преди началото на оценяването комисията бе единодушна относно масата на единия от отборите. За съжаление те трябваше да получат ниска оценка защото карвингът като изкуство изисква всичко в него да е изработено ръчно от плодове и зеленчуци, а не да се добавят естествени цветя, които да подсилят красотата на общата картина. Оказа се, че красиво и ефектно цвете може да бъде направено от професионалист за броени минути. Пред журналисти журито обясни, че най-подходящи за бързата и изящна украса са китайското зеле и по-точно частта от него, която е най-близо до точката, от която излизат листата.

За направата на карвинг се използва т.нар. тай-нож, който представлява остър и леко извит еластичен инструмент с дръжка. Мнозина го оприличават на клюна на птицата змееборец. Освен него, на помощ на творците е и арсенал от длета, с които могат да дълбаят всякакви обекти в плода или зеленчука. Използват се дори познатите на всяка домакиня формички за сладки. Именно от тук произлиза и името на изкуството – carving – резбарство, резба. Основно изискване към материалите, от които ще бъдат направени изящните форми, е те да са твърди. С меки плодове и зеленчуци не може да се работи – категорични са професионалистите.

Българската карвинг гордост Веселина Славчева обясни, че за нея карвингът е изкуството да накараш човек да оцени храната първо с очите си, а след това и с вкусовите рецептори. Нашата шампионка твърди, че стига да е достатъчно твърд, всеки хранителен продукт може да се превърне в шедьовър. За съжаление дори и най-издръжливите плодове и зеленчуци не могат да запазят красивите си форми повече от седмица, затова карвингът е творчество с тленност.Карвинг – изкуството на красивата храна

Но дори и с тази прокоба съвършенствата, сътворени от човешката ръка могат да носят послания – послания за доброта, мир, честност и любов. Те съдържат идеята, че даровете на природата, преминали през пръстите на професионалист, се превръщат в радост и чиста красота, която дори хора, обявяващи себе си за лишени от естетика, няма как да не оценят. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Основни видове ножове и кой нож за какво се използва

Ножове в кухнята – кой нож за какво служи?   виж още »

Най-скъпото великденско яйце е от шоколад

Златото на Фаберже се заменя с какаов екстрат и покорява с фамозност. виж още »

Домашна украса от мандарини

Накарайте дома си да заухае на цитруси с няколко оригинални идеи. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта