Регистрация

Калории в различните видове меса

02 Sep 2022   /   nina123   /   Видяна: 2163
Калории в различните видове меса

Кои меса са подходящи за диета, колко калории има в 100 г месо и отслабване с месо?

 

Наличието на удължени и заострени кучешки зъби в човешката уста отдавна е наложило твърдението, че хората са създадени за месояден начин на живот. Повечето модерни тренировъчни диети за сваляне на килограми и извайване на фигура също се уповават на месни хранителни режими. Факт е, че за да поддържа здраво тяло, човек трябва да хапва мръвки. Но също така е факт, че освен необходимият протеин, те съдържат токсини, хормони (когато животното е отглеждано с цел да попадне в хранителната индустрия), тежки мазнини и образуват канцерогенни вещества по време на термичната обработка. Затова при диета с месо не е важно само да се броят калориите, но и да се следи произхода на мръвката, начина на готвене, честотата на прием, вида на месото и количеството мазнина спрямо протеин в него. Ето кои меса са подходящи за диета и кои просто съществуват за наслада. С уговорката все пак, че според СЗО не бива да се яде повече от килограм месо на седмица. Така по-лесно ще прецените от кое колко да хапвате и как да си го приготвите не само за красиво и стройно тяло, но и за здраве и тонус.

1. Колко калории има в пилешкото месо? В хранителните магазини това е най-наситеното с хормони и антибиотици месо. Нови проучвания сочат, че то е склонно да отключи автоимунни и канцерогенни заболявания, а в световен мащаб – да причини антибиотична резистентност. От диетична гледна точка обаче пилешкото е богато на протеин и бедно на мазнини. Отделните части на птицата са със собствена хранителна информация, като пилето се дели на три вида меса – бутчета, гърди и крилца. В 100 г пилешки гърди се съдържат 109 калории, цели 24 грама протеин и само 1,4 г мазнини – идеален продукт за диети. В 100 г бутчета има 117 калории, 21 грама протеин и 2,5 г мазнини. Крилцата са най-вкусни, но и най-малко полезната част от пилето. 100 г от тях напълват тялото с 215 калории, които идват от 18 г протеин и 15 г мазнини. Тежките мазнини в пилешкото се съдържат предимно в кожата, затова е добре консумацията ѝ да се избягва. Варенето е най-добрият начин за готвене на пилешко, защото част от вредните вещества като хормони и антибиотици остават в бульона, а температурата е ниска и не води до образуване на канцерогенни вещества.

Рецепта за пилешки бутчета с бира и картофи в тавичка

2. Колко калории има в свинското месо? То също съдържа хормони и антибиотици, които са част от хранителния режим при отглеждане на месодайните животни. Твърди се, че количеството им е по-малко от това в същия грамаж пилешко, но няма официални данни. Свинското от диетична гледна точка се дели на бут, врат, филе и мас. Колкото по-мазно е, толкова повече калории съдържа и толкова по-малко белтъчини. Ето защо изборът на мас е немислим, а бут и филе е за предпочитане пред врат. В 100 г свинско филе и бут има около 180 калории, 20 г протеин и 10 г мазнини, а в свинската вратна пържола – 220 калории, 18 грама протеин и над 15 грама мазнини.

Домашни мариновани свински пържоли с карамелизиран лук

3. Колко калории има в телешкото месо? Отделните части на животното са със сравнително сходна хранителна информация, като бутът е по-мазен и по-нископротеинов. В света се отглеждат различни месодайни и млекодайни породи, затова с точност в състава на мръвката може да отговаря индивидуалния производител. Данните се дават осреднено за месодайна порода среден клас. В 100 г телешко месо се съдържат около 120 калории, 19 г белтъци и 5 г мазнини.

Домашно приготвени телешки хапки на тефлонов тиган без мазнина

4. Колко калории има в пуешкото месо и други птици? В диетите пуешките бут и плешка се приемат за равнопоставени, а пуешките гърди – за тяхна по-добра алтернатива. В 100 г пуешки бут или плешка се съдържат средно 120 калории, 20 г белтъчини и 4,4 г мазнини. В 100 г пуешки гърди има 110 калории, 24,5 г протеин и само 1,3 г мазнини. При патешкото месо е важно да не се консумира с кожата, тъй като е силно мазна. Ако почистите кожата и прилежащата мас, сваляте калориите от 400 на 140 в 100 г продукт. За сметка на това покачвате белтъците от 11 на 18 грама.

Рецепта за пуешко в плик с тиквички, лук, картофи и моркови

5. Колко калории има в заешкото месо? Заешкото месо е разкошна храна, ако се цели свиване на разширен стомах и отслабване. Макар че не е така популярно като пилешко, свинско, телешко и пуешко, неговите хранителни стойности го правят идеална вечеря в малки количества. За съжаление и тук трябва да се спомене, че животните, отглеждани за месо се хранят с антибиотици и хормони – те са по-калорични и мазни. В 100 г заешко има средно 200 калории, цели 30 г белтъци и 8,8 г мазнини. Калориите и мазнините спадат за сметка на протеина, ако се консумира див или домашно отглеждан заек.

Домашна рецепта от Петърч за пълнен заек с гъби и ориз

6. Колко калории има в агнешкото месо? Българският навик да се яде агнешко само по Великден и Гергьодвен е неоправдан, защото мръвката на блеещото животно съдържа ензим, разграждащ мастните натрупвания в тялото. Въпреки това агнешката лой е сред най-калоричните и тежки естествени мазнини от животински произход. Ето защо, когато хапвате агнешко, е добре да махнете кожата и прилежащата към нея лой. Така остава чист продукт, в който се съдържат 260 калории, 25,5 г белтъци и 16 г мазнини.

Рецепта за домашни изпечена агнешка плешка с оризова подробица

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Колко калории, мазнини и протеин има в различните видове риба

Калорийно съдържание в рибите и кои риби са по-мазни?   виж още »

Индивидуален калкулатор на дневните калории

Колко калории изразходва човек на ден спрямо възрастта, теглото, височината и начина си на живот?   виж още »

Колко калории съдържат любимите плодове

По кое време е добре да се ядат плодове и можем ли да се нахраним само с тях?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта