Регистрация

Индивидуален калкулатор на дневните калории

29 Jun 2018   /   nina123   /   Видяна: 2410
Индивидуален калкулатор на дневните калории

Колко калории изразходва човек на ден спрямо възрастта, теглото, височината и начина си на живот?

 

Колко калории трябва да изяждам на ден – се питат мнозина, на които се струва, че даването на референтни стойности е прекалено обобщаваща цифра. Прието е, че тялото на жените се нуждае т 2 000 калории, на мъжете – от 2 500 калории, а на децата – от 2 200. Но тук идва въпросът нима децата между 3 и 15 години имат еднакъв метаболизъм и разход на енергия? Нима трениращите мъже и онези, които прекарват почти целия ден на бюро се нуждаят от еднакъв калориен запас? Или пък жените с техните хормонални и възрастови особености могат да бъдат под един знаменател? Ясно е, че не.

 

Колко калории изразходвам за един ден? На този въпрос успяват да отговорят двама учени, цитирани от Vesti.bg. Франсис Бенедикт и Джейм Харис създават по-точен начин за пресмятане колко калории трябва да се приемат за 24 часа без човек да надебелее. Експертите се оповават освен на пола, на възраста, височината, поддържаното нормално тегло, количеството активност. И така създават формула за калорийте далеч по-прецизна от досегашните конвенционални калкулатори на енергията. Ето и каква е тя.

 

В първата част се изчислват особеностите при жените и мъжете по отделно. Една жена може да пресметно колко калории са ѝ необходими като умножи теглото си в килограми по 10 и след това го събере с умножената си височина в сантиметри по 6, 25. От полученото число се изважда умножената по 5 възраст. От новото получено число се вади 161. И така получавате базисно число което при нормални стойности варира от 1 000 до 1 500.

 

Мъжете трябва също да умножат теглото в килограми по 10, да съберат полученото число с умножената височина в сантиметри по 6,25 и да извадят от полученото число умножената си по 5 възраст. след това обаче от този резултат вадят само 5.

 

Втори етап на изчисляване на калориите: Тук мъже и жени действат еднакво, като умножават индекса на физическата си актовност с полученото число от първата стъпка. Индексите са както следва:

1 – минимална активност – 1,2

2 – ниска активност (тренировки от 1 до 3 пъти седмично) – 1,375

3 – средна активност (3-5 пъти седмично) – 1,5

4 – тренировки всеки ден – 1, 725

5 – свръхактивност (ежедневни тренировки плюс физически активно трудово ежедневие) – 1,9

 

Получената цифра показва колко калории трябва да приемате на ден, ако не сте на диета. Това са ориентировъчните калории, които изразходвате в ежедневието си. Създателте на формулата обаче обясняват, че е важна не само цифровата стойност на калорийте, но и храните, от които са получени. Здравословното, разделно и правилно подбрано меню позволява да прескочите границата на дневния прием, без да се притеснявате, че неминуемо ще качите килограми. Плюс това метаболизмът на всеки човек е индивидуален, затова, ако искате да сте прецизни в изчисленията, допълнително можете да се консултирате със специалист.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Калории в различните видове меса

Кои меса са подходящи за диета, колко калории има в 100 г месо и отслабване с месо?   виж още »

385 калории повече, ако не се наспим

От недостиг на сън се напълнява и затлъстява.   виж още »

Колко калории съдържат цитрусовите плодове

Вижте калорийната стойност на портокала, банана, мандарините, кивите, грейпфрута, помелото и всички други плодове, които включва зимната ви диета. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта