Регистрация

Какъв обяд получават учениците по света

28 Sep 2018   /   nina123   /   Видяна: 2028
Какъв обяд получават учениците по света

Във Франция и Турция учениците обядват по 1 час, в Израел се носи домашно приготвена, но задължително здравословна храна, а в Унгария се обядва като за последно.

 

Детското хранене е наболял проблем в модерните общества, стараещи се да създадат у подрастващото поколение идеята за здравословно, природосъобразно и правилно хранене, за да предпазят потомците си от болести и затлъстяване. Оказва се обаче, че в различни части на света възприемането за природосъобразно детско хранене е доста различно.

 

обяд в южна кореяВ Южна Корея обядът се сервира в пет секции. Подносът едновременно служи и за чниния. Двете най-големи разделения на подноса са предвидени за задължителните супа и бял ориз. В останалите три по-малки разделения се сервират сготвени зеленчуци, сурови зеленчуци и въглехидрат или месо. Децата знаят, че не се става от масата преди да са изпапкали всичко от подноса си.

 

какво обядват учениците в турцияВ Турция обедната почивка на учениците е 1 час. Така децата, които живеят по-близо до училище имат време да се приберат и да хапнат у дома. Онези, които се хранят в столовата, получават чаша с кефир, плод, хляб и ядки. Рядко се сервират готвени храни и меса и никога не се поднасят сладкиши в училище.

 

какво обядват учениците във францияУчениците във Франция се хранят здравословно. Техен примерен обяд е комбинацията от риба или друг вид морски дарове със спанак, картофи, сос на млечна основа и специален хляб, чието тесто е втасвало дълго време. Обикновено към всичко това децата получават и купичка с пресни листни зеленчуци или зеленчуци на грил, които да послужат за салата. Времето за хранене е между 1 и 2 часа, за да може храната да се хапва спокойно и без бързане.

 

какво обядват учениците във финландияФинландските ученици имат богат избор на меню. Училищната столова предлага обилен обяд, в който децата могат да изберат две или повече ястия от плот с над 20 предложения. Те трябва да се обядват хубаво и обилно. През останалото време от деня в стола може да се вземат всякакви прихапвания, като за тях има регламентирани почивки през по-малко от два часа. Така родителите не се притесняват, че детето им може да остане гладно.

 

какво обядват учениците в унгарияВ Унгария учениците обядват обилно. Менюто им предвижда здравословна супа, често направена с нудли или месен бульон. В основното се включват печени зърнени култури, задължително с месо, ако супата е постна. За десерт се предлагат ядки и здравословни сладкиши, направени със семена или зърна, които да дадат енергия на детето.

 

какво обядват учениците в израелВ Израел учениците си носят обяда от вкъщи, но той е съобразен с изискванията. А изискванията са да бъде прясно сготвена храна, която няма да се развали докато дойде време за прихапване. Продуктите трябва да са здравословни. Забранени са пържени ястия, големи количества хляб, всякакви сладкиши. Често децата пристигат с обедна кутия, пълна с плодове и зеленчуци, печена мръвка и студена супа.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Каква кутия за храна да купим на ученика

С много отделения или отделна кутия за междинна закуска – изберете сами според нуждите на детето си.   виж още »

Родители поръчват обяд на децата си онлайн

Училищен обяд с продукти по БДС се поръчва и плаща от родителя в онлайн столова.   виж още »

Да накараме детето да се храни в училище

Родителят трябва да е психолог, когато иска да накара мъничето си да яде. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта