Регистрация

Филийка в тостера – и канцерогенни елемети навсякъде

20 Feb 2019   /   nina123   /   Видяна: 2166
Филийка в тостера – и канцерогенни елемети навсякъде

Хапвайки препечен хляб, насищаме тялото си и въздуха с канцерогенен химикал.

 

Препеченият хляб е вреден – тази истина е факт в последното десетилетие, след като в средата на 2010-а година Daily Telegraph публикува материал, обобщаващ изводите на независими екипи от експерти, доказващи как нивата на канцерогенния химикал акриламид се повишават при покачване на температурата на насъщния и най-вече при образуването на коричка. Нови тестове, проведени в Тексаския университет директно заклеймяват печенето на тестени изделия в домашни условия, защото доказват, че причинителят на рак политва из въздуха, предлагайки още един начин да бъде погълнат - чрез директно вдишване.

 

Какво се случва при печенето на хляб? При нагряване на аминокиселините в брашното, те се съединяват с водата и захарите в тестото. Получава се канцерогенното вещество акриламид. Катализатор на реакцията е температурата, като са нужни само 120 градуса, за да активират процеса. Колкото по-висока става тази температура обаче, толкова повече продуктът се насища с химикала. При образуването на хлебната кора тестото граничи с най-високата възможна топлина. Затова коричките на насъщния са по-вредни.

 

Какво се случва при препичането на филии? Когато вече готовият хляб попадне на нова порция затопляне в тостера или фурната с цел да се превърне в брускета или крутон, оцветяването на бялата среда под въздействието на температурата активизира процес на ново отделяне на акриламид. Колкото повече потъмнява тестеното изделие, толкова повече се насища с веществото. Доказано е, че бялата сърцевина на хляба съдържа 0,5 микрограма акриламид на 1 кг. продукт, а препечения до златистокафяво насъщен – 167 микрограма. За сравнение ЕС приема безопасни стойности на акриламид във водата до 0,1 микрограма на литър.

 

Какво се случва при пускането на тостера? Изследователите от тексаския университет измерват качеството на въздуха в стаята при работа на тостер. Този уред насища въздуха с акриламид по две причини. Първо – по реотаните и дъното му почти винаги има останали трохи от предишно готвене. Те се пекат още и още, отделяйки в атмосферата вредното вещество. Второ – нажежените реотани директно докосват хляба, за да създадат неустоимата му наребреност и апетитност. Поради силната температура химикалът отново се отделя в големи количества.

 

Изпаренията от препичането на половин хляб са еквивалентни на изпушването на три цигари в същото помещение. Акриламидът е едно от канцерогенните вещества, отделяно при тютюнопушенето. Всеки път, когато в дома замирише на вкусен препечен хляб, поменете че това е ароматът на вредния химикал, който вдишвате. Така семейната закуска може да се окаже сходна на това, да сервирате запалена цигара на любимите си хора.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Трикове за топли сандвичи от препечени филийки

Бързи и различни филийки и сандвичи с тях за вкусно прихапване в утрото на натоварения делник.   виж още »

Прясно изпеченият хляб е като наркотик

Пресният топъл хляб е по-вреден от изсушените и престояли варианти.   виж още »

Майсторство при готвенето на пара

Трикове за готвене на пара, гарантиращи страхотен резултат и здравословна вкусна храна.   виж още »

КОМЕНТАРИ

anonymous10-08-2022
Моля Ви отговорете ми в ТОСТЕРА има ли АЗБЕСТ ?denkatp@gmail.com Благодаря. С Уважение : Денка.

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта