Регистрация

Какво да закуси детето преди училище

16 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 4663
Какво да закуси детето преди училище

Нахранете мъника си със здравословни ястия преди да го изпратите  в средището на образованието и вредните високалорични тестени закуски.

Едва ли би имало родител, който да пусне детето си на училище без да е закусило, ако знае колко ползи ще има мъника му от едно прихапване преди да нарами тежката раница и да се отдаде на четене и писане. Колкото и да са сънени, кисели и неактивни сутрин, децата трябва да ядат, категорични са английски учени, изследвали влиянието на първото хранене върху тонуса и здравето на хората. Оказва се, че обилната закуска зарежда със сила, спомага за по-добра концентрация, предпазва от натрупване на наднормено тегло и удължава живота. (За ползите от закуската – четете още – ТУК).

Но, драги родители, експертите предупреждават, че под обилна закуска за деца НЕ се разбира няколко сандвича, баница с боза или парче пица с шоколад за десерт. Първото за деня хранене трябва да е балансирано – да зарежда организма с фибри, витамини и минерали, да наяжда, без да натоварва и да не създава неприятното усещане за подуване и отпуснатост. След сън стомахът на вашето мъниче се нуждае от определено количество време, за да се активизира, затова не го стресирайте с тежки тестени ястия или мазни меса. Ние от kulinarno.bg ще ви предложим няколко примерни закуски, обявени от специалисти за добро начало на ползотворен и активен детски ден.

Плодовете сутрин на гладно са най-доброто решение за адекватна закуска. Те са лесно смилаеми, захарта в тях зарежда с енергия, а витамините и минералите им са гарант за крепко здраве и силен имунитет. Нормално е сънените малчугани да се възпротивят на идеята да хрупат ябълки и круши или да преглъщат банани, затова проявете креативност като им изстискате голямо количество пресен фреш. Можете да го доувкосите с нещо полезно като лъжица мед, щипка ванилия или канела. От мъниците ще се изисква само да гълтат.

Кисело мляко с мюсли, сушени плодове или просто лъжичка мед също е добра идея. Тук вариантите за импровизация са много. Важното е, че истинското кисело мляко съдържа две особено важни за растежа, развитието и мастната регулация на тялото съставки – лактобациликус булгарикус и стрептококус термофилус (повече за полезните свойства на киселото мляко – четете ТУК). Здравословното му влияние може да бъде подсилено от добавянето на фибри чрез ядките и семената, витамини – чрез плодовете и меда или лечебното действие на лъжичка пектин на прах. Ако малкият лакомник е свикнал да си хапва обилно – зарадвайте го с любимото детски меню – кисело мляко с натрошени в него бисквитки.

Варените яйца сутрин са много полезни за всякакви възрасти. Ако сте избрали тази закуска за детето си, трябва да се съобразите с два факта. Според законите на разделното хранене те не бива да се съчетават с други храни, така че към тях не добавяйте препечени филии, резен шунка, сирена или плодове. Сервирайте ги сами и по възможност много твърдо сварени, за да сте сигурни, че ако в кокошите продукти е имало някакви зарази, то всички болестотворни микроорганизми са измрели от температурата. Важно е също така да не се прекалява с бройката – повече от 3 яйца на ден натоварват организма. Така че на закуска нека бъдат най-много 2.

Всичко в умерени количесва е полезно, така че ако детето ви само поиска да си хапне филия, бисквита или палачинка с течен шоколад преди училище, не му отказвайте. Тези желания обикновено се появяват при малчугани с наднормено тегло или афинитет към затлъстяване. Затова вие трябва да играете ролята на съдия – позволете му да си хапне каквото иска, но го ограничете в количеството. 2 филийки са напълно достатъчни – третата ще е престараване.

Традиционните български закуски, с които са отраснали предците ни също са полезна храна преди училище. Да, според законите на разделното хранене попара със сирене, хляб, масло, мляко и захар е ужасяваща комбинация, с която стомахът няма да се справи, обаче това е и храната, която ще гарантира, че детето ви няма да огладнее в следващите няколко часа. Ако не обича млечната хлапашка сутрешна супа или не може да яде тежка храна рано сутрин, вземете му една боза от близката баничарница. Гуруто на леченбото хранене проф. Христо Мермерски обяснява, че бозата е една от най-полезните родни детски напитки, която добре ще послужи за залъгване на глада сутрин. Ако пък нямате шанс да накарате рожбата си да яде, то подкупете я с няколко квадратчета шоколад – поне да не напуска дома с празен стомах. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

По-полезни алтернативи на любимите храни на ученика

Направете бързо и лесно домашни сандвичи и домашни вафли, заложете на фреш вместо сок и решете проблема с изхранването с домашна баница или кифличка з виж още »

Каква кутия за храна да купим на ученика

С много отделения или отделна кутия за междинна закуска – изберете сами според нуждите на детето си.   виж още »

Какво ще се случи с тялото, ако ядем овесени ядки всеки ден

Здраво сърце и стомах, стройна фигура, красива кожа, много енергия и липса на глад с една купичка овесени ядки на закуска.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта