Регистрация

Как французите запазват стройната си фигура

26 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1719
Как французите запазват стройната си фигура

Защо французите не дебелеят въпреки хранителните си навици?

Френската кухня е богата на калории и мазнини, защото в нея се включват редица тестени изделия, множество сосове на сметанова и маслена основа и грандиозен брой сладкиши, традиционни за Страната на любовта. Освен това французите ценят храната и често я сервират с вина и мазни сирена за мезе. Парадоксално обаче, техните тела са стройни и кръшни, сякаш всички тези калории не постъпват в хората. Много народи се питат къде е тайната. Списание Обекти откри отговора на тази загадка и го сподели с читателите си. Тайната на френската красота е в правилния начин на ядене. Ето и какво включва той:

1. Редовното хранене със семейството и близките намалява риска от задържане на килограми. Проучване на Центърът за изследвания на начина на живот CREDOC сочи, че храненето в компания е по-здравословно и пълноценно от прихапването в самотна обстановка или пред телевизор. Оказва се, че сред близките си човек се храни по-бавно и дъвче повече пъти докато разговаря или изслушва спокойно събеседника си. Въпреки че французите се задържат на маса по-дълго от останалите европейци, те изяждат по-малко, защото не се разсейват с телевизия, а слушат хората около себе си и вникват в радостите и проблемите им.

2. Французите разпределят погълнатите калории за деня в основните си хранения. Тук CREDOC сравнява начина на живот на американците и французите, изхождайки от факта, че през 2016-а година в Страната на любовта е регистрирано 15% затлъстяване на населението срещу фрапантните 27% в САЩ. Според учените навиците за три основни хранения са определящи за тези показатели. Докато французите приемат 90% от общия си брой калории на закуска, обяд и вечеря и само 10% в междинни прихапвания и залъгвания с напитки, то янките изяждат 20% от калориите за деня „между другото“. Така стомахът няма време да си почине, тялото не може да премине в етап на изразходване на енергията, защото постоянно му се добавя нова и нова порция.

3. Във Франция храненето е част от социалния живот, а в САЩ представлява техническо действие. Малцина са французите, които биха седнали с пакет чипс и кола пред монитора, тъпчейки в устата си най-близкия полуфабрикат от хладилника или долапа. Людете под айфеловата кула приемат храната за благодат и обичат да й се наслаждават. За тях е обида „да хапнат нещо ей така“. Менюто е добре подбрано, сготвено на момента и наистина вкусно. Яде се с наслада, търсят се нюансите на вкуса му, оценява се по достойнство и се коментира с останалите. Цялата тази социализация води до избор на наистина калорична, но и пълноценна откъм компоненти храна. За сметка на това американците поглъщат също толкова калории пред компютъра, но не дъвчат бавно и с наслада и не избират качествената и полезна стока.

Според изследователите тези три маниера на хранене оказват огромно влияние върху метаболитните процеси. Във френската кухня не може да се говори нито за оскъдност, нито за разделност на менюто, нито за липса на калории и мазнини в ястията, но те са от високо качество и се приемат от тялото по-добре. Французите успешно доказват гастрономическата поговорка, че както човек се отнася към храната си, така и тя ще се отнесе към него.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Салата Коб – тайната на красотата на Дженифър Анистън

Диета със салата от остатъци поддържа перфектната фигура на Дженифър Анистън.   виж още »

10 причини да пием червено вино

Червеното вино пази от сърдечно-съдови заболявания, регулира телесното тегло и удължава живота.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта