Регистрация

Как се празнува и какво се готви на Лазаровден и Цветница

15 Apr 2022   /   nina123   /   Видяна: 1458
Как се празнува и какво се готви на Лазаровден и Цветница

На Лазаровден и Цветница е позволено хапването на немазна риба въпреки Великия пост.

 

Лазаровден и Цветница са едни от най-пъстрите народни празници в България, запазили бита и културата до днешни дни с шареното си честване и богатия фолклор. Цветя, напъпила женственост, песни и танци, копнежи за любов и благопожелания за здраве и берекет съпътстват тържествата. Молитви се отправят към Св. Лазар и към Бог, неговия син и Богородица, за да сбъднат най-съкровените желания на младите девойки; да защитят от бедствия и злини дома, семейството, близките и обичаните хора. И всичко това се случва с песен, танц, росна китка, традиционно облекло и много подготовка.

Ритуали на Лазаровден. В миналото се е смятало, че младите девойки нямат право да момеят, ако не са лазарували. Затова групи от момичета още в началото на Великия пост започват своята подготовка за празника с репетиции на песни и танци. В лазарските дружини се допускат моми между 12 и 17-годишна възраст. Всяка от тях си има отредена задача – да изучи и пее със своите дружки молитвените песни с благопожелания, да изрепетира и играе хоро към песните (задължително хорото НЕ трябва да се затваря в кръг), да реди словесни пожелания за дома и да носи кошницата с дарове за невестите. Преди да тръгне женската дружина за празничната обиколка по домовете, момичетата се събират около кладенец или водоем. Берат цветя, правят си венци с тях, а другата част оставят в студената вода, за да гадаят след изморителния ден за кой жених ще се омъжат.

Защо празнуваме Лазаровден. Честването му е свързано с възкресението на Св. Лазар – приближен до Исус Христос и негов личен другар, брат на Мария-Магдалена, Лазар излиза от гроба си, след като Исус го възкресява и повиква по име. Тайнството доказва и на неверниците, че Христос е син божий и новият месия, изпратен при хората. Лазар живее още 30 години след възкресението си и се посвещава в служене на Господ. Според християните той е закрилник на младостта, любовта, дома, плодородието, затова  лазарските песни са своеобразни молитви именно за тези блага. Лазаровден се празнува винаги съботата преди Цветница.

Традиционна храна за Лазаровден. Докато младите девойки се приготвят за своята обиколка, техните майки и баби месят постни питки и гевреци и събират яйца, плодове и ядки в дома. По традиция всяка лазарка трябва да получи сурово яйце, а на дружините се дават още плодове, хляб, ядки и малки дарове като накити или украси за дома. След като момичетата тръгнат, по-старите могат да се отдадат на готвене за празничната трапеза. Въпреки че денят е по време на пости, е позволено яденето на немазна риба и варени яйца като единствени животински продукти. В миналото обаче повечето домове са отказвали да развалят поста си.

Как се празнува Цветница в България?

Вечерта след лазаруването момите започват своята подготовка за Цветница. Връщат се при ручея, в който са натопили цветята си и си ги взимат у дома. Берат върбови клонки, за да се осветят на другия ден по време на празничната литургия. Част от цветята се слагат под възглавницата и се вярва, че през нощта в съня ще се появи най-подходящият жених.

Какво се прави на Цветница? Докато младите момичета още сънуват сладките си сънища, техните роднини взимат върбовите клонки и отиват на църква. След освещаването им, ги оплитат на венец и закачат на входната врата, за да пазят от зло дома и живеещите в него. А когато сънените девойки се събудят, умиват лицата си и обличат най-хубавите дрехи. Правят прически, заплитат цветя в тях и излизат на празничното младежко хоро, където да срещнат избраника от съня. За първи път от началото на поста влюбени, ала несгодени младежи имат право да се видят и докоснат. Ритуалът на ергените и момите прилича повече на задявка, защото танцуват около голям огън и се държат за ръце.

Какво се готви на Цветница? За да не пречат на младите, майки и баби са заети да приготвят празничната трапеза. По традиция след мръкване се посрещат гости или се ходи на гости. Месят се постни хлябове, правят се постни баници с плодове и ядки, наречени връбнишки питки. Приготвят се тестени сладки без яйца, а вместо масло се слага олио. Отново е позволено готвенето на немазна риба, но не и на варени яйца. С първите пролетни зеленчуци се спретват свежи салати, а на огъня къкрят бобени чорби. Всичко това ще се изяде до късни нощи в компанията на роднини и добри приятели, без трепети кога ще се приберат младите от празничното хоро.

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазарина, Лъчо, Лъчезар, Лъчезара. На Цветница имен ден честват всички, с названия на растения. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именяците все цветя да застилат пътя им напред и все лазурни лъчи на щастие и късмет да го огряват!

ПОДОБНИ СТАТИИ

На Лазаровден с яйца, а на Цветница - с печена риба

Нарушаването на строгия пост е разрешено събота и неделя преди Възкресение.   виж още »

Тази Цветница – един по-различен празник в извънредна ситуация

На Цветница носим на починалите качамак, а с близките хапваме морски дарове.   виж още »

Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

На Цветница молим за изцерение и говорим с мъртвите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта