Регистрация

На Лазаровден с яйца, а на Цветница - с печена риба

23 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1355
На Лазаровден с яйца, а на Цветница - с печена риба

Нарушаването на строгия пост е разрешено събота и неделя преди Възкресение.

 

На 24-и и 25-и април 2021-а година християните почитат Лазаровден и Цветница - светли народни и религиозни пролетни празници, които се честват в събота и неделя преди Възкресение. Всяка година датите са различни, ала пъстрите фолклорни традиции, съчетани с църковните обичаи, се повтарят повече от столетие на родна земя. Момите пеят, младежите играят хора, жените подготвят празничната трапеза, мъжете молят благословия за нивите и лозята, гадае се за сватби, сплитат се венци и хората с песни и народни танци отправят поглед към по-добрите бъднини.

 

Лазаровден в България. Това е дългоочакван празник за девойките между 12 и 17 години, защото по традиция всяка една мома трябва да е лазарувала, за да не я отвлече лош змей. Групи от млади момичета обикалят домовете и пеят песни за здраве и благоденствие, сватби, бебета, щастие, разбирателство и милостинята на Св. Лазар, който закриля от природни стихии. Домакинята трябва да е готова да дари невестите с яйца и домашна погача. Църквата изисква хлябът да е постен, а яйцата да се запазят за боядисване на Великден заради спазваният в този период религиозен пост. Народните поверия обаче обясняват, че суровите яйца развалят лоша магия и са символ на безсмъртие. След празничната обиколка на домовете в населеното място лазарките се събират, за да гадаят по натопени във вода венци и накити коя за какъв мъж ще се омъжи. Възрастните се събират на празнична трапеза, на която по изключение може да има морски дарове и варени яйца.

 

Цветница в България. На следващия ден към моминския ритуал се включват и младите ергени, разделени от девойките в началото на Великия пост. На центъра се играят младежки хора, а майки и баби запретват ръкави, за да спретнат празничната софра. По традиция на Цветница е разрешено нарушаването на поста, но не е задължително. Позволено е да се готви печена или задушена риба, но да е немазна и да няма добавена мазнина. Месят се обредни питки и се правят връбнишки баници - със сушени плодове или със зеленчуци. Оформят се сладки и десерти като цвят, ала изискването е в тях да няма яйца. След като младежите се приберат от мегдана, семейството отива на гости или посреща близки в дома си на пищна трапеза и сладки приказки.

 

На Лазаровден имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазарина и техните производни. На Цветница пък ще почерпят Цветан, Цветана, Цвета, Цветелина и всички, които носят имена на цветя и растения. Екипът на kulinarno.bg пожелава на именниците да запазят заряда и свежестта на имената си, да носят чистотата и настроението на пролетта и да даряват щастие като вида на цъфнало дърво.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се празнува и какво се готви на Лазаровден и Цветница

На Лазаровден и Цветница е позволено хапването на немазна риба въпреки Великия пост.   виж още »

Тази Цветница – един по-различен празник в извънредна ситуация

На Цветница носим на починалите качамак, а с близките хапваме морски дарове.   виж още »

Риба, вино и царевичен хляб на Цветница

На Цветница молим за изцерение и говорим с мъртвите.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта