Регистрация

Как се прави традиционно фрапе

19 Jul 2019   /   nina123   /   Видяна: 9100
Как се прави традиционно фрапе

Произход на фрапето, видове фрапе и какви варианти на фрапе има?

 

Когато летните горещини станат факт, човек инстинктивно търси разхлаждащи напитки. И ако топлото кафе не изглежда подходящо за старт на деня, то едно студено фрапе определено повече радва добрия вкус на ценителя. Откъде произхожда напитката, как правилно се приготвя и какви варианти на фрапето има, ще ви разкажем сега.

 

Фрапето е гръцка напитка, открита в Солун през 1957-а година. По време на Международния панаир представителят на Nestle Янис Дритсас показва напитка за деца от разбито инстантно какао в мляко с шейкър. Неговият колега Димитрис Вакондиос веднага грабва идеята и в обедната почивка вместо какао използва инстантно кафе, за да си направи освежаваща напитка. Още на същото изложение иновацията е приета с наслада.

 

Правила за приготвяне на фрапе. От фирмата Nescaffe, произвеждаща главната суровина за фрапе – инстантното кафе, дават своя оригинална рецепта. Във висока стъклена водна чаша се сипва 1 ч.л. нескафе, 1 ч.л. захар и 1 пръст студена вода. След това със специфичния фрапе шейкър се разбива на гъста пяна. Прави се тест като чашата се обръща, а пяната не бива да помръдва от съда. Следва да се добавят няколко кубчета лед, после се долива студена вода внимателно, за да се издигне пяната в чашата. Боцва се сламка и напитката е готова.

 

Видове фрапе според сладостта. Гръцката рецепта се различава от тази на производителя като описва три степени на сладост. Гликос – 2 ч.л. кафе и 4 ч.л. захар; метриос – 2 ч.л. инстантно кафе и 2 ч.л. захар и скетос – 2 ч.л. кафе и никаква захар.

 

Разликата между бяло и черно фрапе. В началото на своята направа двете разновидности са еднакви. Разликата идва след разбиването на пяната, когато при бялото фрапе се налива студено мляко вместо вода. Обикновено белите фрапета са и с повече добавена захар.

 

Фрапето по света. В Кипър напитката е обявена за част от кулинарната култура на острова. Думата фрапе идва от френския език, като означава охладен или разбъркан. В Сърбия след направа на напитката върху нея се добавя топка сладолед, която може да се поръси с рендосан шоколад. В Дания фрапето винаги се прави с мляко, а в България по традиция се консумира в компанията на кола или чаша студена вода.

ПОДОБНИ СТАТИИ

10 интересни и малко известни факта за кафето

Знаете ли, че нескафето има по-голям срок на годност от печеното кафе, а кафееният храст умира при температура под 8 градуса. виж още »

Безалкохолни летни коктейли

Напитките, които носят удоволствие на въздържатели и децата в летните жеги. виж още »

Освежаващи летни коктейли с водка

Няколко свежи предложения за любителите на лятото, настроението и градуса. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта