Регистрация

Как се изпират петна от...?

25 Nov 2019   /   nina123   /   Видяна: 1625
Как се изпират петна от...?

Изцапани с червило салфетки и кърпи, дъвка върху дрехите, покапвания с мазнина или кръв – има трик всичко да бъде изпрано.

 

Не е приятно когато любима дреха или салфетка от плат бъде така изцапана, че да изглежда сякаш няма спасение. Не се предавайте, а опитайте тези трикове за почистване на упорити петна от плат. В зависимост от вида нацапване има различни методи за изчистването му. Ето някои от най-разпространените възможности.

 

1. Покапване на дрехи с мазнина. Може да се случи както докато хапвате, така и докато приготвяте храната. Не се отчайвайте, а веднага посолете мястото. Ако имате талк или шивашка креда, можете да счукате на прах и да посипете петното. Сухият препрат ще попие мазнината. После доизперете на ръка с топла вода и препарат за миене на чинии. Ако дрехата е бяла, можете да използвате и обезмаслител за плотове и печки. Той обаче разгражда цветовете на текстила, затова не е препоръчителен при цветни тъкани.

 

2. Изцапване на дрехи с кръв. При порязване първичната реакция е да притиснете кървящото място. Но може с разочарование да установите, че го притискате с ръкава си. След като дизенфекцирате порязаното, се върнете, за да спасите облеклото си. Намажете петната с кислордна вода или окислител за боя за коса. Оставете да подейства един час и отперете. Така има най-голяма вероятност да не остане леке.

 

3. Залепнала дъвка върху дрехите. Вместо да чегъртате с нокти, приберете във фризера пострадалото облекло. След час дъвката ще е замръзнала и ще се е издърпала от плата. Дръпнете с пръсти – най-вероятно ще излезе като с магия. Ако не подейства, опитайте отново и след това бързо нагрейте оставащото количество. Залепете хартия и издърпайте с нея.

 

4. Червило или грим по дрехи и салфетки. Не отписвайте веднага пострадалия обект. Смесете 100 мл вода със 100 мл оцет. Накиснете и изчакайте 2 часа. После отперете. Може да се наложи и второ изпиране с омекотител, защото миризмата на оцет е упорита. Но от изцапването няма да има и следа.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Няколко трика за почистване в кухнята

Плочки, плотове и гъби - всичко в кухнята ще блесне с тези полезни и лесни начини за чистене.   виж още »

Трикове с водка за дома

Водката чисти лепило и петна, гони миризмата от обувките и мие прозорци и огледала. виж още »

Полезни трикове при пържене

Пържете винаги сухи продукти в сух тиган и голямо количество добре загрята мазнина. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта