Регистрация

Омарът – от затворническа храна до модерен деликатес

02 Oct 2017   /   nina123   /   Видяна: 1807
Омарът – от затворническа храна до модерен деликатес

Освен много вкусно, месото на омарите е полезен мозъчен стимулант и силен афродизиак.

Седмица след обявения за Световен ден на омара – 25-и септември, сайтът foodpanda.com посвети на десетоногото ракообразно материал, в който главен герой е отново морският обитател, но този път под формата на храна. Оказва се, че в Световния ден на омара, кръвожадно настроеното човечество търси повече как да си го сготви, отколкото се вълнува по въпросите за запазване на вида и популацията на ракообразните.

Едни от най-изтънчените деликатеси в света се приготвят с омари, категорични са шеф-готвачи, организирали си състезание по приготвяне на ястия с омар. Ако разглеждаме водния многокрачко като хранителен продукт, той може да бъде сготвен по всякакви начини – варен, печен, пържен и дори суров в сушен, пушен или веян вариант. Стига обаче човек да разбира как да го направи, защото в противен случай просто ще похаби скъпото месо. Има си рецепти за кулинарни експерти и такива, които позволяват да бъдат направени и от по-неопитни в кухнята хора, обясняват майстор готвачите, като са единодушни, че най-скъпото ястие с омар в света се продава в луксозен парижки ресторант за потресаващите 9 500 евро.

Цената на месото на омара обаче не винаги е била така висока. Проучване на БГНЕС вади от дълбините на историята малко познатият на човечеството факт, че допреди 3 столетия омарите са били основна храна в много затвори, близки до солена вода. Улавянето и готвенето на ракообразните е било лесно, а хората са смятали за признак на ниска култура яденето на омари. И поради предразсъдъци затворниците са получавали една изключително ценна и полезна храна в големи дози.

Полезни вещества в месото на омара не липсват. То дава сила и енергия заради високото си съдържание на чисти протеини. Препоръчва се в множество диети за силово спортуващи хора. Нивата на мазнини са изключително ниски. Ето защо чистата мускулатура може да се извае с хапване на омар. Но това далеч не е всичко. Розовото му месо е богато на микроелентите желязо, цинк, йод и селен. Съдържа още купища витамини и ползените за мозъка и цялото тяло омега-3 мастни киселини. Така редовната му консумация подсигурява здрави кости и мускулна тъкън, виталност и енергия, профилактична поддръжка на сърдечно-съдовата система и правилна проводимост на нервната система. Омарът се грижи също за здравината на зъбите, структурата на космите, здравето на очите. А не на последно място и за красивата фигура, защото в 100 грама от него има само 88 калории.

Омарът е силен афродизиак. Именно ценната комбинация от голямо количество протеин и ползени мастни киселини в оптимални дози допринася за засилване на либидото. Мнозина признават, че дори еднократната консумация на месо от омар може да превърне човек в активен полов атлет и то само два часа след хапването на ракообразното. Други пък го включват като задължителна част от вечеря, след която смятат да флиртуват.

В света има над 1000 вида омари, но само два от тях се използват за човешка храна. Това са Нюберг (Newberg) и Термидор (Thermidor). Средната им дължина е около 50 см, а теглото им – малко на 10 кг. Така че един пораснал индивид от тях ще стигне за цялата компания. Все пак размерите на това животинче са силно вариращи, защото е известно, че расте през целия си живот и живее около 100 години. В този период омарът може да се храни с риба  дребни ракообразни, както и да се превърне в канибал, предпочитайки меню от по-малки по размер от него себеподобни.

А вие в какво меню бихте предпочели омара, споделете в коментарите под материала или на фейсбук страницата на kulinarno.bg.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ядем парчета пластмаса с морските дарове и солта

Замърсените води и почви слагат в чинията ни по 12 000 микрокъсчета пластмаса годишно. виж още »

Как правилно се съхранява риба

Ако не искате рибата за Никулден да стане лигава и кашкава, преди да я вкарате във фурната, спазвайте няколко прости правила. виж още »

Начини да изберем прясна риба

Оглеждайте внимателно очите, перките и омазнаването на рибата, която си купувате. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта