Регистрация

Има ли вкусни дюли? Да. Изпечените.

27 Oct 2022   /   nina123   /   Видяна: 1587
Има ли вкусни дюли? Да. Изпечените.

С какво се овкусяват печени дюли и как се пекат дюли на фурна?

 

Дюлята е типичен есенен плод за българските земи, който можете да срещнете докато сте на излет в горичка, в градината на къща, дори и в паркове и междублокови пространства. Ако пък се изкушите от ниската ѝ цена в магазина, можете лесно да си позволите. Но защо при опит да бъде хапната в свеж вариант е толкова неприятна на вкус? И как въобще да се сготви дюля, освен на познатия и обичан дюлев мармалад, за да е вкусна при консумация и да носи радост, вместо да сковава със стипчивост? Възможно е. Достатъчно е само да я изпечете, овкусена с правилните подправки.

Подготовка на дюлята за печене. По-добре е да я готвите с кората, но все пак трябва да махнете власинките от повърхността. Особено ако е купена, вероятно е обработена с препарати и измиването е задължително. Опитайте докато плода е цял да използвате нежното метално телче на гъбичката за чинии. Изстържете много добре под течаща хладка вода. След това можете да изпечете цяла, да нарежете на половини като махнете костилката, на четвъртини или на по-тънки слайсове.

Домашна рецепта за печени цели дюли

Цели дюли във фурната. Това е най-лесният и бърз начин да сготвите дюля, особено ако във фурната се готви още нещо и е останало пространство за пъхването и на плода. Задължително го цепнете в горната част, а по желание можете да намушкате на няколко места с нож. По време на термичната обработка дюлята пуска захарни сокове, които се превръщат в естествен карамел. За да не загори той, а да се запази, овкусявайки плода, го поставете или в малка тавичка с вода на дъното или увийте в 2-3 листа алуминиево фолио последователно. След това пъхнете вкусната „граната“ във фурната за 30-40 минути на 180-200 градуса до качествено омекване и карамелизиране. След изваждане изчакайте няколко минути преди да развиете. При изстиването дюлята ще дръпне обратно в себе си карамела и ще се напои със сладки сокове.

Видео рецепта за варени дюли в захар, запечени на фурна и поднесени с ядки и бита сметана

Печени дюли на парчета. Можете да оформите двете половинки като своеобразни кошнички, тъй като сърцевината в непосредствена близост до костилката се премахва. В този случай вътрешността се пълни с избрани подправки, ароматен алкохол и подсладители, а ефектът на карамелизация е още по-добър. Хубаво е да печете в малка тава, покрита с фолио, за да може да се задушава дюлята в сладка симбиоза със соковете си. Ако пък готвите по-малки парчета, ги подредете върху хартия за печене, поръсете с овкусители и сипете малко вода на дъното на тавата. Тук термичната обработка продължава около 20-25 минути, защото температурата по-лесно достига до вътрешните части на плода. Ароматът при печене е най-сигурната аларма да проверите за готовност.

Рецепта за златен сироп, с който можете да овкусите печените дюли

Подправки за печени дюли. Най-задължителен е медът, но е добре да се добавя на два пъти – веднъж преди началото на печенето и втори път – да се покапе още топлата дюля с него. Тъй като медът гори по време на печене, можете в началото да го замените с поръска от захар. За аромат можете да заложите на ванилия или на типичния зимен микс от канела, карамфил, индийско орехче, кардамон и сух джинджифил. Накапването с ароматен алкохол като червен ром, коняк или уиски ще придаде допълнителна стойност на вкуса. Можете да сипете няколко капки от аперитива във фолиото или тавата, в която готвите дюли. Модерен вариант са дюлите, покапани с кленов сироп или сироп от агаве. Опитът показва, че течният шоколад и сладоледените топинги далеч не са така добър партньор на печените дюли. За по-сигурно, придържайте се към установената класика.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Този уикенд: Да хапнем нещо с дюли

Дюлята - полезен плод, който може да се впрегне в направата както на сладки, така и на солени ястия. виж още »

Съновник: Какво означават дюлите в съня

Спорерд гадателите на сънища дюлята е плода на семейството, а всяка нейна поява по време на сън вещае важно събитие за любимите хора. виж още »

Есенни маски за лице и коса с дюля

Разкрасителни домашни процедури с дюли. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта