Регистрация

Запарка от алое за здрав стомах и младост

11 Aug 2020   /   nina123   /   Видяна: 1298
Запарка от алое за здрав стомах и младост

Домашна напитка от алое вера носи здраве и лятна свежест.

 

Алоето е най-разпространено като домашно саксийно растение с ексцентрична визия, което се отглежда лесно и не е капризно. Но от векове сочните му сокове се използват за направата на напитки, запарки и извлеци за здраве и дълголетие. Фармацевтичната индустрия залага на богата гама от хранителни добавки от алое. Приемът му се препоръчва за засилване на имунитета, борба със стреса и влиянието на външните замърсители, за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт, за превенция от рак на дебелото черво, за поддържане на естествената влага в клетките, за борба с хроничния запек.

 

Алое вера в хранителната индустрия. Същите тези скове, а понякога и цели парченца от растението се влагат в множество безалкохолни напитки за подобряване на вкуса, приятен естествен аромат и специфичната алое свежест. В хранителните вериги вече се откриват мармалади и конфитюри от алое, алое желета и дори крем пълнежи на тестени изделия от алое. Можете да намерите екстракти от растението в изсушен вариант, добавени към билки за направа на запарки. А можете да си направите домашна запарка от алое, която да консумирате като чай, за да се насладите на полезните свойства на сочното растение.

 

Как се извлича сок от алое? За съжаление е нужно да откъснете листата, а може и цялото стебло. Следва да събирате с неметална лъжица соковете като първо оставите да се оттекат на мястото на откъсването. След това с белачка за зеленчуци отстранете най-горния слой и изстискайте капещата течност. Друг вариант е да сложите откъснатата част от растението в чопър, да смелите и след това да изцедите сока през цедка. По този начин обаче той контактува с метал и част от полезностите му загиват.

 

Как се прави запарка от алое вера? 2 с.л. от изцедения вече сок се добавят към 400 мл вряща вода и се оставят да кипят на слаб огън 5 минути. Следва да се разбърка хубаво без да се прецежда и да се остави да се охлади. Друг вариант, доста по-силен като вкус и действие е да залеете с 200 мл вряща вода 1 с.л. сок от алое и да разбъркате. Тази напитка НЕ се препоръчва за деца. И двете алое питиета се приемат топли, на малки глътки и без спиране, като можете да ги овкусите с добавка на мед и лимонов сок. Ако предпочитате не лечебна отвара, а освежаваща напитка, можете да обогатите с мента и да охладите или сервирате с лед.

 

Как се приема алое вера? Ако използвате запарка или отвара за нормализиране на стомаха, червата и обмяната на веществата, приемайте я сутрин на гладна като редувате една седмица прием със седем дни почивка. Ако заздравявате имунитета и търсите общо прочистване и тонизиране, можете да опитате еднократен 10-дневен курс с по един „чай“ на ден на гладно. За диабетици, хора с високо кръвно и опасност от атеросклероза, се препоръчва безсрочна профилактика от една напитка на 2-3 дни.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо стомахът къркори и как се спира къркоренето?

Подуването на стомаха и къркоренето на червата могат да се окажат лесен за премахване проблем, ако знаете какво да наблюдавате.   виж още »

През април събираме пъпки от бреза като билка

Неразпуканите пъпки от бяла бреза лекуват бъбречни заболявания, регулират храносмилателната и отделителната система, грижат се за здравето на сърцето, виж още »

Защо чревните бактерии са важни?

Какво представлява чревната микрофлора и чревната фауна и защо е важно да поддържаме чревния микробиом в добро здраве и благоденствие?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта