Регистрация

Защо продължаваме да пълнеем и след разхлабването на мерките

27 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 1293
Защо продължаваме да пълнеем и след разхлабването на мерките

Завръщането към нормалния начин на живот също води до показване на килограми.

 

След прекарани два месеца в извънредно положение за превенция от covid-19 българите бавно се завръщат към стария си начин на живот. И с иненада най-вероятно ще открият, че въпреки по-активния си делник днес и отдалечаването от хладилника, телевизора и дивана, килограмите, качени в дните на изолация не се свалят бързо според очакванията. Психолози и хранителни експерти разкриват пред DW, че е нормално дори и да се качи някое друго килце преди да започне спадът им. И все пак учените говорят за Германия, където мерките бяха доста по-строги и хората въобще не напускаха домовете си със седмици. Защо обаче въпреки по-малкото хранене и увеличаване на активността килата пак се трупат, обяснява хранителният експерт Мари Мюриц.

 

Промяната винаги провокира тялото да трупа. Ако до вчера най-дългата разходка е била до кварталния магазин или обиколка на парка, то днес движението до работа, отворената фитнес зала и протяжната разходка в топлото време предразполагат към по-активно горене на калории. Но с всичко това будилникът отново звъни, появява се служебният стрес и множеството делнични ангажименти. А организмът е свикнал на домашен покой. Новият стрес за него го кара да се презапаси с мазнини и енергия. Ето откъде идва апетитът и допълнително качените обиколки и килограми. Дайте време и всичко ще се нормализира, обещават учените. Бързо качените килограми се свалят по-лесно, така че след няколко седмици ще сте в дрехите отпреди извънредното положение.

 

Разширен стомах и график на чести хранения. Ето още два проблема, които пречат на бързото вталяване. Със стоенето вкъщи човек е по-близо до хладилника и печката, има време да хапва повече, да се отпуска с количествата и продължителността на храненията, да експериментира нови рецепти и да изяжда резултатите от тях. След няколко дни, прекарани с този график тялото свиква на по-често и по-обилно хранене. Не бива да го стресирате като се поставяте на тежки диети. Най-мъдро е постепенно да намалявате количествата, като същевременно разреждате и честотата на храненията.

 

Още съвети за отслабване след извънредното положение. По-малко храна и повече движение неминуемо ще даде резултат в смъкването на килограми. Но е добре да проявите постоянство и отговорност в спорта и избора на продукти. Сега е времето на пресните плодове и зеленчуци. Нека те заменят тестените изделия, месото и любимите десерти. Алкохолът е враг на отслабването, затова го заместете с чай или фрешове. Стремете се в топлите вечери да сте на разходка, вместо на трапеза или пред телевизора. И най-важно – дайте си толкова време за отслабване, колкото ви е било нужно, за да качите излишните мазнини. Скоро тялото ще свикне с новия ви ритъм и той ще се превърне в зона на комфорт. Тогава кантарът и метърът ще отчетат позитивните резултати.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Да предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.   виж още »

Да запазим талията в извънредното положение

Целодневният престой у дома изисква график на храненията и по-стриктно следене на погълнатите калории.     виж още »

Водка и ракия НЕ борят коронавируси

Твърдият алкохол НЕ може да бъде използван като дизенфектант срещу коронавирус.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта