Регистрация

Да предпазим кухнята от коронавирус

04 May 2020   /   nina123   /   Видяна: 1641
Да  предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.

 

Извънредното положение с коронавируса изисква от съвременната домакиня бързо нагаждане към спецификата на ситуацията. Ако доскоро сте пазарували и прибирали всичко директно в хладилника и долапа, то старите навици трябва да се променят. Защото минута невнимание може да бъде опасно за вас и здравето на близките хора. Ето какво препоръчват експерти, за да се предпазите от опасната зараза в рамките на дома си.

 

Слагайте покупките само на едно място. Щом се върнете от пазар, поставете торбите на едно място и извадете всичко от тях. Преди да започнете с разпределянето по места трябва да дизенфекцирате всичко опаковано. Дали със спрей дизенфектант или с гел за мазане вземете опакованите храни и ги третирайте. Чак след това приберете.

 

Дизенфекция на плодове и зеленчуци. Следва да подходите индивидуално към даровете на природата. Най-добре е да ги измиете със сапун под течаща вода. Това е приложимо за ябълки, портокали, домати, моркови и други, но може би вече се питате какво да правите с марулята, пресния лук и левурдата. Е, тях първо накиснете във вода за поне час, а след това измийте щателно. Може във водата да капнете малко количество от препарат за миене на бебешки съдове. След това изплакнете добре. А после веднага сгответе. Ако трябва да престоят в хладилника до другия ден, приберете ги в допълнителен плик и увийте плътно.

 

Дизенфекция на яйца. Тук проблемът е още по-голям, защото всеки препарат, с който бихте обработили яйцето срещу опасния вирус, ще навлезе през микропукнатините на черупката директно в продукта. Затова най-добре измийте със сапун под течаща вода и подсушете с домакинска хартия. После приберете в хладилника или в поставката за яйца в кухнята.

 

Финална дизенфекция след пазар. Разбира се, остава плотът, на който сте стоварили покупките. Там вече е добре да използвате силен препарат, като го оставите да действа известно време. Забърсвайте с домакинска хартия или кърпи за еднократна употреба, за да е сигурно, че след това ще отидат директно в боклука.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Учени доказаха, че пиенето на вино пази от covid-19

Виното намалява шанса за заразяване с коронавирус. Вийте как влияят различните напитки върху разпространението на covid-19!   виж още »

Ваксината срещу COVID-19 не търпи алкохол

Месец алкохолни пости и умерена консумация в следващата половин година ще позволят на ваксината срещу COVID-19 наистина да действа.   виж още »

Френски учени: кисело мляко и кисело зеле спират covid-19

Продуктите с естествена ферментаци понижават нивата на ключов ензим в тялото, отговорен за прикрепянето на коронавируси към организма.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта