Регистрация

Защо едни хора се напиват лесно, а други – не?

09 Jan 2019   /   nina123   /   Видяна: 2071
Защо едни хора се напиват лесно, а други – не?

Ензим в човешкото тяло отговаря за първичната преработка на алкохола и елиминиране на вредните действия от ферментиралите напитки.

 

Всяка компания си има алкохолно петно – шеговито обявена личност за първия паднал от дружината в неравната битка с алкохола. И дори и този човек да е едър или пък да е подложил със стабилно количество мезета, той сякаш не може да понесе толкова пиячка, колкото останалите. Защо става така – обяснява сайтът zdrave.to, като напомня да не виним пишман пиячите за техните неволи, защото всичко е въпрос на химия.

 

Алкохолдехидрогеназите в тялото помагат да носим на пиене. За съжаление не можем да си инжектираме или приемаме от външната среда, за да защитим името си на знаменит пияница. Човек или се ражда, разполагайки с потенциал от тези ензими, или е обречен да се омайва от малки количества. Учени доказват, че някои хора, и дори цели раси, са родени да понесат огромни количества пиячка, без това да се отразява на здравето им, докато други буквално се самоубиват дори и с една чашка.

 

Какво представляват алкохолдехидрогеназите? Това са група ензими, които се намират в много живи организми на Земята, в това число и в хората. При консумацията на алкохол в човешкото тяло се получава съединение – ацеталдехид. То прави алкохолът отровен, катализирайки и производството на още неблагоприятни за организма ензими. Всички те натоварват черния дроб, тровейки кръвта. Тялото панически се опитва да се спаси от тези пагубни въздействия, а човек изпада в онзи унизителен етап на опияняване. Алкохолдехидрогеназите спират процесите на образуване на ацеталдехид или един вид парират вредите от пиенето. Разбира се, те са безсилни при особено големи количества на погълнатото. Но са реалното обяснение защо едни падат по-бързо в неравната битка, а други са склонни да понесат още и още удари на чашките.

 

Кои хора носят на пиене? Ясно е – тези с повече алкохолдехидрогенази в тялото. Учените установяват, че лидери са европеидната раса, докато аутсайдери в притежанието на този ензим са източноазиатските народи. Българите са от генетично най-предразположените славни пиячи на света, но това не бива да ни мотивира. Все пак индивидуалните заложби са от голямо значение.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Видове пиянство според начина, по който се държи човек

Четири основни типа на пияния човек категоризираха учени от Мисури. виж още »

10 любопитни факта за алкохола и пиячите

Вижте кога е започнало напиването на Земята, коя е най-скъпата водка и колко души са пияни в момента. виж още »

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта