Регистрация

Жена ще готви на българите на Антарктида

17 Oct 2018   /   nina123   /   Видяна: 1769
Жена ще готви на българите на Антарктида

Новият готвач на българската експедиция на Антарктида е Уляна Яркова.

 

Кастинг за готвачи на Антарктида – това кулинарно предизвикателство бе отправено през септември към любителите на силни емоции, които умеят да готвят и имат натрупан професионален стаж в кухнята. Оказа се, че българската експедиция на Ледения континент не разполага с щатен готвач, а изискванията към заемащия длъжността са повече от нетрадиционни.

 

Арктичният готвач трябва да кваси мляко, да меси баници и да готви разумно с оскъдни продукти. Предвид спецификата на работата, тя трябва да бъде извършвана от човек, запознат с традициите на българската кухня и умеещ да ги прилага на практика в „полеви“ условия. Длъжността изисква човек със силна воля и психика, който да прекара месеци наред в станцията сред леда, оползотворявайки всеки един от донесените продукти без право на разхищения. Мисълта, че не може да се отскочи до близкия магазин за провизии не бива да влияе на вкусовите и хранителните качества на ястията.

 

Полярният готвач трябва да се съобразява с индивидуалните вкусове и навици на учените. Проф. Христо Пимпирев – ръководител на експедицията, споделя че през годините е виждал как заклети вегетарианци прояждат месо поради липса на достатъчно количество постни продукти. Това не трябва да се случва вече, категоричен е той. Храната трябва да носи на експертите сила и енергия, да съдържа важни за здравето нутриенти и да отговаря на любимите български вкусове. За сметка на това заплатата на полярния готвач никак не е атрактивна, добавя Пимпирев.

 

37 души се включиха в кастинга за готвачи на Антарктида. На първия етап от състезанието те кандидатстваха само по документи, като разкриваха образованието, стажа, уменията и желанията си. От тях само трима бяха призовани да се явят на практическата надпревара, водена от шеф Цветомир Николов. Тя бе пълна изненада за конкурентите, на които се наложи да месят баница и да готвят пиле с ориз, за да премерят качествата си. Единствената жена от триото надделя над останалите опоненти.

 

Уляна Яркова бе обявена за новият арктичен готвач на българската експедиция. Стажът ѝ включва готвене на кораби и яхти, плавала е дори в Северно море, затова е свикнала с условията на изолация и работата в студ и неволи. Освен това психологическият ѝ профил най-точно отговаря на търсенията за длъжността – тя е силна, борбена и креативна, не се ръководи от идеята за забогатяване, а мечтае чрез работата си да изживее атрактивни и незабравими мигове, които да останат в спомените ѝ за цял живот.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Готвачът на българската арктическа експедиция се завърна

Уляна Яркова разказва пред btv за четиримесечното си кулинарно приключение на Антарктида.   виж още »

Клеър Смит – най-добрата жена готвач в света

Главният готвач на сватбата на Хари и Мегън получи наградата за най-добър готвач – жена за 2018-а година.   виж още »

Най-добрите готвачи сред БГ певците

Родни музикални таланти, доказали дарбата си и над печката.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта