Регистрация

Готвачът на българската арктическа експедиция се завърна

08 Apr 2019   /   nina123   /   Видяна: 1530
Готвачът на българската арктическа експедиция се завърна

Уляна Яркова разказва пред btv за четиримесечното си кулинарно приключение на Антарктида.

 

Преди броени дни членовете на българската арктическа експедиция се завърнаха на родна земя, а заедно с тях бе и първата жена готвач на българските изследователи на студения континент – Уляна Яркова. (Как бе избрана за отговорния пост, изискващ професионализъм и ексцентризъм – четете ТУК.) В интервю в предаването „Тази събота и неделя“ по btv кулинарният пътешественик разказа за работата си на ледения континент, продължила 4 месеца.

 

В арктичната база се залага на българска кухня. Яркова е имала задължение да готви на 20-тина човека закуска, обяд и вечеря всеки ден. Сред любимите ястия били месо с кисело зеле, пиле с ориз и тестени изделия. За поддържане на доброто здраве на експедицията ежедневно се сервирали пресни плодове и зеленчуци. В рамките на експедицията са сготвени няколко агнета, като за задачата по разфасоването на целите животни е помагал и колегата от руската станция.

 

Хранителни провизии на Антарктида. Уляна Яркова признава, че когато на Ледения континент даден продукт свърши, няма как да се отиде до близкия магазин. Затова седмици преди заминаването тя е направила обстойни списъци с всичко необходимо за изхранването на учените в продължение на 4 месеца. Добрата преценка е свършила работа, защото на финала нито е имало дефицити, нито остатъци.

 

Кисело зеле на Антарктида. На снимки от потеглянето на експедицията се виждат бидони от кисело зеле. Готвачката разказва обаче, че прясното зеле е пътувало в чували, а бидоните са служели за прекарване на други провизии. Чак след това на място (зад вратата) е направено кисело зеле, което за коледните празници е било готово за консумация. Честичко се е сервирала шкембе чорба, която била фаворит на членовете на експедицията. Естествената температура навън пък е превърнала част от пространството около станцията в натурален фризер и много от продуктите са съхранявани именно в него.

 

Меню за Коледа и Нова Година на Антарктида. Едни от най-тачените български празници са посрещнати подобаващо в родната база. Поради липсата на коледна пуйка Уляна Яркова е импровизирала с типична мъжка празнична храна – пълнени пилета с кюфтета, запечени с кисело зеле и ориз. Имало и баница. Пилешкото месо се доставяло с кораби от Южна Америка, а хлябовете се месели с вода от разтопен сняг.

 

Какво привлича готвачите на Антарктида? В края на интервюто Яркова заявява, че би се върнала отново като готвач на Антарктида, защото мястото си има свое очарование. Въпреки че кулинарката не обеща на всяка цена да повтори експедицията, разказа, че изгревите, залезите и красотата на връх Фризленд, който се вижда от базата, са очарование, което си заслужава дългите студени дни в сравнителна изолация.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Жена ще готви на българите на Антарктида

Новият готвач на българската експедиция на Антарктида е Уляна Яркова.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта