Регистрация

Есенна детоксикация – защо и как да я направим

03 Nov 2017   /   nina123   /   Видяна: 2090
Есенна детоксикация – защо и как да я направим

Прочистете тялото си за седмица от натрупаните летни пороци с една благодатна за тялото есенна диета.

Всяка пролет, когато пролетната умора от натрупаните токсини се стовари върху нас, започваме да търсим какво е детоксикацията и как да прочистим тялото си от задръстилите го вещества през множеството зимни хранителни празници. Изненадващо е обаче, че се прави и есенна детоксикация – също така живително хранително упражнение, което има за цел да изхвърли всички отрови от организма и да го предразположи да съществува в пълния му потенциал от сила и възможности.

Есента се прави детоксикация по две причини – защото ни трябва по-силна имунна система и защото идва времето, в което пресните витамини са кът, а заседяването и консумацията на животински продукти се увеличават драстично. А така трупаме килограми, насъбираме умора и се затлачваме. Ако тялото преди това се прочисти качествено, то се справя по-лесно с изхвърлянето на отровите от себе си. А и насочва енергията си към изграждане на защитните си сили.

Есенната детоксикация трае една седмица, през която трябва да забравите за пържени храни и да сведете до минимум консумацията на животински проодукти. От тях можете да си позволявате по малко извара, нискомаслено кисело мляко и варени яйца. Забравете за рибите, морските дарове и всякакви меса. Зачеркнете маслото и сиренето. Звучи церберски, но сами ще се убедите колко по-добре изглеждате и се чувствате след едно такова прочистване. Ефектът ще се усети на 5-тия ден и ако съумеете да пазите елементарно хранително поведение, ще трае усезаемо дори месец след края на диетата. Ето и най-важните правила, които да спазвате.

1. Хранете се по 5 пъти на ден, като се стараете всяко ядене да е едно или двукомпонентно. Не прекалявайте с разнообразието в едно меню. Ако ядете плодове – нека са от един вид. Ако са зеленчуци – най-много три.

2. Какви по вид са храненията за детоксикация – най-лесно ще запомните така – едно плодово, едно салатено, едно – съставено от пресни сурови ядки. Останалите две могат да бъдат чай, фреш, варени яйца, тестено изделие в малки количества, ако пригладнеете.

3. Кои продукти влизат в есенния детокс? За българина това е всичко родно, което зрее в този период – круши, ябълки, цвекло, зеле, моркови, дюли, тиква, картофи. Не пренебрегвайте меда. Гладът се бори лесно със сурови бадеми, лешници, кашу, орехи. Те са страшно полезни. Джинджифилът и лимоновият сок са много важни. Направете си чай от джинджифил, добавете качествена канела и изстискайте лимонов сок вътре. Комбинирайте с малко мед и имате идеалната напитка. Приемайте само на гладно.

4. Минимизирайте термичната обработка. Опитайте се да проведете своята детоск програма чрез суровоядство. Така е по-ефективна. Разбира се, картофи, тиква, варива и т.н. не могат да се хапват сурови. Затова ги варете или гответе на пара. Пърженето е абсолютно забранено, а печенето на температура над 149 градуса не е препоръчително.

5. Търсете си екологично чисти, БИО или Органик продукти. Особено когато говорим за ориз, листни зеленчуци и ядки. Те съдържат изключително много пестициди. Идеята е да се пречистим, а не да се дозатлачим.

6. Всеки следващ ден намаляйте количествата на храната, която си сервирате. Последният от 7-те дни останете само на течности.

7. Нека последното хранене е поне 2 часа преди лягане. Не лягайте на пълен стомах. Ако си позволи да къркори от глад, залъжете го с джинджифилов или ментов чай.

8. Намалете вредните навици. Въпреки че кафето по мое мнение не е сред тях, то е в забранените продукти. Оставете настрана сладкишите, намалете цигарите, ако пушите. Сведете до минимум консумацията на алкохол. Ако все пак си позволявате да пийвате по малко – нека бъде на гладно.

9. Пийте много вода един час след и един час преди храненията. Не оводнявайте храната в стомаха си. Щом се смели, тогава налейте течността. Така водата има шанс да премине през тялото и да отведе мръсотията навън. Минимумът чиста вода, която трябва да изпиете за денонощие е 1,2 литра. Приема се, че събрана с останалите течности – фрешове и чай, общото количество става около 2,2 литра.

10. Последният ден останете само на течности. Тялото ви вече е свикнало с новата диета и няма да ви е трудно да си направите напълно пречистващ ден. Някои експерти дори съветват детоксът да завърши с 24 часа абсолютно неприемане на каквито и да е храни и напитки. За мнозина това звучи налудничево, затова могат да си пийват вода и чай.

Не правете грешката да се нахвърлите на меса и сандвичи веднага щом приключите с детокса си. Най-вероятно ще ви прилошее, ако си го позволите. Постепенно се върнете към нормални хранителни навици. Очаква се, че след тази седмица сънят ви ще е станал по-качествен, изпонатите нерви ще са успокоени, кожата – изгладена. Ще липсват няколко досадни килца, малко натрупани мазнини, предишното лошо настроение и досадната умора. Така че едва ли ще желаете да се върнете към всички тях. Просто бъдете разумни и умерени.

Ако усетите по време на изпънението на детоксикиращата програма, че не ви понася – прекратете веднага. Идеята е не да се измъчвате, а да се отървете от мъките. След седмица-две можете да опитате пак. Все пак ни очаква и Коледният пост, който прави ситуацията за детокс програма още по-приветлива.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Кои есенни плодове за какво са полезни

Плодовете през есента имат вкусната функция да подготвят тялото за зимните студове.   виж още »

Диета за костите и ставите при застудяващото време

Диета с млечни продукти и риба се грижи за тялото при есенното застудяване.   виж още »

Тридневен прочистващ режим за октомври

Чай, дарове на природата и варива, съчетани в постна диета, чистят тялото за по-малко от седмица.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта